Днес и утре Аграрният университет в Пловдив е домакин на

...
Днес и утре Аграрният университет в Пловдив е домакин на
Коментари Харесай

Знакова конференция "Храни- 2030" се провежда в рамките на Европредседателството в Пловдив


Днес и на следващия ден Аграрният университет в Пловдив е хазаин на Знакова конференция на тематика "Храни 2030- проучвания и нововъведения за продоволствена сигурност и повишение на качеството и сигурността на храните и питателните системи", съобщи кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

350 учени от 32 страни дискутират в паралелни панели научни проучвания, нововъведения, политиката за тяхното въвеждане, климатът, устойчивостта на здравословния хранителен режим. При откриването еврокомисарят по опазването на здравето Витенис Андрюкайтис сподели, че годишно в границите на Европейския съюз се изхвърлят над 88 млн тона храна на стойност над 143 милиарда евро и в случай че тези пари се вложат в науката и стопанската система, те ще дадат своя резултат. Конференцията продължава два дни, на следващия ден се чака да се включи и еврокомисарят по храните Карлуш Моедаш, а в директна връзка с работата на конференцията ще бъде и еврокомисарят по земеделието.

Докладите и полемиките са разграничени в следните панели: " Разбиране за комплексността на питателните системи и динамичността на тяхната промяна", " Как да се построи устойчива хранителна система до 2030-та", разискват се нововъведения в екосистемите, методите за синергия на стопанската система с тях. Научните проучвания и нововъведенията трансформират питателните системи, тъй че те би трябвало да бъдат по едно и също време устойчиви, приобщаващи, виновни, разнородни и конкурентноспособни.

На откриването на конференцията своите одобрение към участниците сервираха еврокомисар Андрюкайтис, зам. министърът на Министерството на образованието и науката Иван Димов, зам. министърът на Земеделието и храните- Лозана Василева, Светлана Йорданова, зам. министър на опазването на здравето, ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева. Знаковата конференция е едно от най- значимите събития в Европредседателството и се провежда от Министерството на образованието и науката. " От качеството на образованието още на учениците и студентите през днешния ден, зависи по какъв начин ще се обезпечи хранителната стратегия със здравословни режими през 2030 утре", сподели Иван Димов. "Ролята на образованието в тази значима сфера е незаменима.

В работата на Знаковата конференция на следващия ден ще се включи и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Конференцията е от закрит вид, само че в постройките на Аграрния университет е показана и изложбата "Food village", която може да бъде прегледана в избрани часове. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР