Днес Huawei отчете най-големия си годишен спад на печалбата в

...
Днес Huawei отчете най-големия си годишен спад на печалбата в
Коментари Харесай

Huawei отчете най-големия спад на печалбата в историята си, породен от санкциите на САЩ и пандемията

Днес Huawei регистрира най-големия си годишен спад на облагата в историята си, защото глобите на Съединени американски щати не престават да засягат бизнеса ѝ, а строгият надзор поради пандемията в Китай натежа върху компанията.

Китайският телекомуникационен колос съобщи, че чистата облага за 2022 година възлиза на 35,6 милиарда юана (5,18 милиарда долара), което съставлява 69% спад на годишна база. Това е по-голям от 54-процентовия годишен спад на компанията през 2011 година, съгласно калкулации на CNBC.

През 2021 година обаче компанията реализира огромен скок в облагата, откакто продаде марката си смарт телефони Honor на консорциум от купувачи, което прави сравнението с 2022 година много огромно. Като аргументи за спада на облагата Huawei уточни също по този начин възходящите цени на суровините, строгия надзор поради пандемията през предходната година и увеличението на разноските за научноизследователска и развойна активност.

„ През 2022 година предизвикателната външна среда и непазарните фактори продължиха да оказват въздействие върху активността на Huawei. “

заяви Ерик Сю, ротационен ръководител на Huawei, в известие за медиите

Huawei обявиха, че приходите са се нараснали с 0,9% до 642,3 милиарда юана (93,3 милиарда долара) през 2022 година, защото компанията стабилизира бизнеса си след спада на продажбите от над 28% през 2021 година. Фирмата със седалище в Шънджън, Китай се стреми да диверсифицира бизнеса си в нови области, в това число калкулации в облак и автомобилостроене, след тежки няколко години, в които американските наказания попречиха активността на компанията.

„ В разгара на тази стихия продължихме да се надпреварваме, правейки всичко по силите си, с цел да запазим непрекъснатостта на бизнеса и да обслужваме нашите клиенти. “

каза Сю

През 2019 и 2020 година китайският софтуерен колос беше отсечен от основни американски технологии, като операционната система Android на Гугъл и нужните ѝ съставни елементи, като да вземем за пример полупроводници. Това осакати бизнеса със смарт телефони на Huawei, който в миналото беше номер едно в света. Потребителският бизнес на Huawei, в който се обитава звеното за смарт телефони, е понижен с повече от 11% до 214,5 милиарда юана (31 милиарда долара) през 2022 година, което е доста по-малък внезапен спад спрямо 2021 година.

Huawei продължава да пуска на пазара устройства от смарт телефони до смарт часовници, само че компанията изпитва усложнения да продава устройства отвън Китай, защото не може да употребява Android – операционната система на Гугъл. Huawei пусна своя лична операционна система, HarmonyOS, която съгласно компанията към този момент е конфигурирана на 330 млн. устройства към края на 2022 година, което е със 113% повече по отношение на миналата година, само че тази операционна система не е съумяла да набере известност отвън Китай.

Бизнесът на Huawei за транспорт на данни, който включва оборудването, което продава на телекомуникационни компании генерира 284 милиарда юана (41,4 милиарда долара) доходи, което съставлява 0,9% растеж на годишна база, в съпоставяне със спада през 2021 година. През последните няколко години Съединени американски щати приканват страните да забранят на Huawei да употребява техните мрежи от последващо потомство 5G. Държави като Англия към този момент са го създали, а Германия съгласно известията обмисля да забрани част от оборудването на Huawei в своите 5G мрежи.

Предвид провокациите както в бизнеса на операторите, по този начин и в потребителския бизнес, Huawei се стреми да диверсифицира компанията в нови области. Бизнесът на Huawei в региона на предприятията, който включва част от приходите от калкулации в облак, набъбна с 30% на годишна база до 133,2 милиарда юана (19,4 милиарда долара).

Huawei се стреми да внедри своите артикули, в това число калкулации в облак в характерни браншове като финансите и минното дело в опит да помогне на фирмите да цифровизират бизнеса си. Компанията за първи път оповести данни единствено за бизнеса с калкулации в облак и съобщи, че през 2022 година е генерирала доходи в размер на 45,3 милиарда юана (6,6 милиарда долара).

Huawei също по този начин се впусна в взрива на електрическите коли в Китай и пусна на пазара транспортни средства в партньорство с автомобилния производител Seres. Huawei съобщи, че нейното звено за „ Интелигентни автомобилни решения “ е донесло доходи от 2,1 милиарда юана (306 млн. долара) през 2022 година. Компанията съобщи, че е вложила 3 милиарда $ в звеното, откогато е основано през 2019 година, и в този момент има 7000 заети чиновници в региона на научноизследователската и развойната активност.

Мън Ванчжоу, финансовият шеф на Huawei, която се завърна в Китай през 2021 година, откакто през 2018 година беше арестувана в Канада по искане на Съединени американски щати, съобщи, че резултатите на компанията са „ в сходство с прогнозата “, като добави, че финансовата позиция на софтуерния колос „ остава постоянна “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР