Днес Гърция изпраща известния гръцки певец Василис Карас, който почина

...
Днес Гърция изпраща известния гръцки певец Василис Карас, който почина
Коментари Харесай

Гърция днес се сбогува с Василис Карас

Днес Гърция изпраща известния гръцки артист Василис Карас, който умря на Бъдни вечер на 70-годишна възраст в обичания си Солун, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ, на която се базира Българска телеграфна агенция.

От рано сутринта множество хора с цветя в ръце се редяха, с цел да влизат в солунския православен исторически храм „ Света София “, където в 10:00 ч. беше импортирано тялото на музиканта измежду овации и крясъци „ вечен “.

Карас се бореше с рак и беше настанен в болница в Солун, където умря в навечерието на Рождество Христово.

Погребението му ще бъде на следващия ден в родното му село Кокинохори в региона на Кавала.

Дълбокият глас на изпълнителя, прочут и в България, има хиляди фенове. 

Гръцката министърка на културата Лина Мендони назова Карас „ феномен, който не може да бъде систематизиран или избран “, изразител на елементарните хора, с „ чист, автентичен национален глас, който ще ни липсва “. 

Стилът на Василис Карас спада към по този начин наречените песни „ лаика́ “ (буквално „ национални “), които навлизат от края на петдесетте години на предишния век и са правоприемник на гръцкото „ ребе́тико “. Те обаче се отличават освен с фолклорно, само че най-много с поп и градско звучене, за разлика от „ парадосиака́ “ („ обичайни “), отговарящи на фолклорното национално музикално творчество. 

„ Никога няма да ми омръзне да пея [песента] „ Когато годините ти отминат “ (Otan ta hronia sou perasoun) “, казва Карас при първата си поява пред аудитория. Тогава е на 16 години.

Преди да стане артист, композитор и създател на текстове и да завладее сърцата на народа – в Гърция, Кипър, България и освен, е поправял коли. По време на музикалната му кариера обаче негови албуми са ставали златни и платинени. Най-успешен измежду тях е „ Превърна ме в друмник “ (M` ehis kani aliti), продаден допълнително от 180 000 копия, с текст и музика на Михалис Ракиндзис.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР