Днес Европейската космическа агенция празнува. Точно преди десет години, в онзи

...
Днес Европейската космическа агенция празнува.
Точно преди десет години, в онзи
Коментари Харесай

Днес ЕКА отбелязва 10 години изучаване на Марс, на 29 декември “Марс Експрес” ще мине на 45 километра от повърхността на Фобос!

Днес Европейската галактическа организация чества.

Точно преди 10 години, в оня ден на Рождество христово, автоматизираната междупланетна станция на Европейската галактическа организация “Марс Експрес ” възпламени своите си мотори и след шест месеца странствуване дойде сполучливо в орбита към Червената планета. На 25 декември 2003 година Европейската галактическа организация за пръв път съумя да вкара личен галактически уред в орбита на друга планета.

Тогавашният триумф беше ненапълно засенчен няколко дни по-късно, когато стана ясно, че пътувалият с “Макс Експрес ” английски спускаем уред “Бийгъл 2 ” не е съумял да стигне до повърхността на Червената планета. Но орбиталната станция “Марс Експрес ”, която се откри в околомарсианска орбита на 25 декември 2003 година, сътвори вълнуваща научна задача и през днешния ден продължава да работи.

Сега, 10 години по-късно, Европейската галактическа организация ще се опита да означи събитието посредством извънредно рисковано посещаване на Фобос, една от двете луни на Марс. На 29 декември “Марс Експрес ” ще се сближи с Фобос и по време на облитането ще застане едвам на 45 километра от неговата повърхнина.

 Mars Express - Phobos

Тази фотография на Фобос е направена от “Марс Експрес ” на 7 март 2010 година. Credit: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

Сближаването ще е извънредно малко – толкоз малко, че “Марс Експрес ” няма да може да направи фотоси. Но учените се надяват да научат значими неща за Фобос даже и без тях.

Преминавайки край Фобос, дребната автоматизирана станция ще се отклони леко от пътя си. На базата на това леко отклоняване ще бъде пресметната масата и плътността на луната.

Предишни облитания на “Марс Експрес ” край Фобос (вкл. това през 2010 година, когато застана на 65 километра от повърхността) загатнали, че луната може да има огромни кухини отвътре. Ако теорията се удостовери, откритието ще има огромно значение за разбирането на еволюцията на Слънчевата система и по какъв начин тъкмо Фобос се е формирал.

Според сегашните догатки, Фобос може да е захванат метеорит от близкия до Марс астероиден пояс, или пък да е образуван от конфликтите на Марс с дребни небесни тела, които изхвърлили парчета, по-късно образували луната.

Като допълнение “Марс Експрес ” ще учи по какъв начин слънчевият вятър повлиява повърхността на Фобос.

С този свършек Европейската галактическа организация ще завърши междупланетните проучвания за 2013 година, само че 2014 година се чака да бъде извънредно динамична. Защото през януари се чака да излезе от хибернация автоматизираната междупланетна станция “Розета ”. Ако всичко е наред, по-късно през годината “Розета ” ще навлезе в орбита към кометата Чурюмов-Герасименко, след което ще освободи дребен спускаем уред на повърхността.

Така първото кацане на комета в историята на човечеството може да е европейско.

Напомням на читателите, че България към момента не е част от Европейската галактическа организация. Ако желаете да се запознете с самодейността ни за участие, посетете осведомителната страница на КОСМОС БГ. При ваше предпочитание може да подпишете и подписката.

За повече информация по отношение на “Марс Експрес ”: уеб страницата на ЕКА.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР