Днес Европейската космическа агенция (ЕКА) оповести, че няма проблеми с

...
Днес Европейската космическа агенция (ЕКА) оповести, че няма проблеми с
Коментари Харесай

ЕКА: Няма проблеми с работата на ЕкзоМарс!

Днес Европейската галактическа организация (ЕКА) оповести, че няма проблеми с работата на “ЕкзоМарс ”. Автоматичната станция беше изстреляна на път към Червената планета с съветска ракета “Протон-М ” и ускорителен блок “Бриз-М ” на 14 март и до този миг е в доста положително положение.

“След първите сериозни няколко дни в космоса, Трейс Газ Орбитър се държи безотказно. През идващите две седмици ще продължим да ревизираме и вкарваме в употреба нейните системи, в това число тези по мощността, връзките, звездните датчици, управническата и навигационна система ”, заяви полетният шеф Мишел Денис.

През месец април екипът на “ЕкзоМарс ” ще стартира поетапно включване и инспекция на работата на научните принадлежности. Радиокомуникационната система на НАСА Електра (единственият останал американски принос за мисията) също ще бъде тествана идващия месец.

Няма основни проблеми за решение. Единственото, което си коства да бъде упоменато, е било нежелано повишение на температурата на основния мотор броени часове след старта. След консултация с инженерите от Thales Alenia Space, фирмата-основен разработчик на “ЕкзоМарс ”, беше открито, че аномалията елементарно може да се реши в случай че автоматизираната междупланетна станция бъде позиционирана по този начин, че соплото на мотора не сочи непосредствено към Слънцето. И да, лекото пренасяне на “ЕкзоМарс ” в пространството решило казуса!

“ЕкзоМарс ” продължава напред – към Червената планета!

Така наподобява “ЕкзоМарс ” понастоящем – в далечния космос, на път към Червената планета. Credit: ESA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР