Днес ЕС предприе решителна стъпка, за да се изправи срещу

...
Днес ЕС предприе решителна стъпка, за да се изправи срещу
Коментари Харесай

Изявление на председателя на ЕК след политическото споразумение относно координирани мерки за намаляване на потреблението на газ

Днес Европейски Съюз предприе решителна стъпка, с цел да се изправи против опасността от цялостно спиране на газа от страна на Путин.

Решително поздравявам утвърждението от страна на Съвета на регламента на Съвета по отношение на координирани ограничения за понижаване на потреблението на газ.

Политическото съглашение, реализирано от Съвета в рекордно къс период въз основа на импортираното предходната седмица предложение на Комисията „ Да пестим газ за безпроблемна зима “, ще подсигурява проведено и координирано понижаване на потреблението на газ в целия Европейски Съюз, с цел да се подготвим за идната зима. Споразумението добавя всички останали дейности, подхванати досега в подтекста на REPowerEU, по-специално за диверсифициране на източниците на газоснабдяването, ускорение на развиването на възобновимите енергийни източници и повишение на енергийната успеваемост.

Колективният ангажимент за понижаване на потреблението с 15% е от огромно значение и ще спомогне да посрещнем зимата с цялостни газохранилища.

Освен това опцията за оповестяване на изключително състояние в Европейски Съюз, което да докара до наложително понижаване на потреблението на газ в страните членки, дава мощен сигнал, че Европейски Съюз ще направи всичко належащо, с цел да подсигурява сигурността на доставките си и да отбрани своите консуматори, било то семейства или индустрия.

Със взаимните дейности за понижаване на потреблението на газ и като регистрира съответните национални специфики, Европейски Съюз обезпечи здрави основи за належащата взаимност сред страните членки в лицето на енергийното изнудване на Путин. Съобщението на Газпром, че понижава още повече доставките на газ за Европа през „ Северен поток 1 “ без основателна техническа причина, в допълнение илюстрира ненадеждния темперамент на Русия като енергиен снабдител. Благодарение на днешното решение към този момент сме подготвени като Съюз да се заемем с енергийната си сигурност в европейски мащаб.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР