Днес едва ли някой ще се затрудни да назове 10-20

...
Днес едва ли някой ще се затрудни да назове 10-20
Коментари Харесай

Живот в сянка: Грета Тисън – дубльорката на Мерилин Монро - slava.bg

Днес надали някой ще се затрудни да назове 10-20 холивудски звезди. Но в средата на предишния век не е имало толкоз паметни артисти.

Режисьорите рядко рискували да поканят някой чужд за обществото за основна и даже поддържаща роля. Да пробиеш в Холивуд е било много мъчно.

Една от тези звезди е била Грета Тисън, която имала изключителна хубост по стандартите по това време – тънка талия, хубаво лице и руси къдрици.

Тя е родена през 1927 година в Харесковби, предградие на датската столица Копенхаген. През 1952 година тя става носителка на купата „ Мис Дания “ и отпътува за Съединени американски щати, с цел да опита шанса си в Холивуд.

По това време на звездния престол в Меката на киното към този момент е седнала Мерилин Монро и не усеща никаква опасност.

Но точно поразителното подобие с Монро дава опция и Грета да бъде видяна и да бъде нейната основна дубльорка.

Нейният дебют е във кино лентата „ Автобусна спирка “ през 1956 година И макар че е засенчена от Мерилин, този филм се смята за начало на сполучливата ѝ кариера.

Голяма част от филмовите екипи, които са работили с двете актриси, настояват, че Грета е с доста по-приятен темперамент, наподобява по-аристократично и с нея се работи по-лесно. Мерилин Монро обаче е била идолът на публиката.

Не може да се каже обаче, че Тисън е била недоволна от ранга на дубльорка. Тя е била доста известна измежду фотографите, снимала се е в над 20 кино лентата. В края на 60-те години без драми напуща Холивуд, с цел да се посвети на ролята на любяща брачна половинка и майка.

Тя е омъжена три пъти, съумява да откри фамилното благополучие с Теодор Гюнтер, от който е родила единствената си щерка Жулиет Женевиев Гюнтер. Грета почива на 90-годишна възраст през 2018 година след прекарана пневмония.

Източник: tiaoto
Снимки: БГНЕС

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР