Днес е Велики Четвъртък. Започна голямото боядисване на яйца за

...
Днес е Велики Четвъртък. Започна голямото боядисване на яйца за
Коментари Харесай

С какво да заместим изкуствените оцветители в боите за яйца?

Днес е Велики Четвъртък. Започна огромното боядисване на яйца за най-светлия християнски празник - Великден.

Какво обаче съдържат боите за яйца, които всеобщо използваме, и могат ли те да доведат до опасности за здравето ни?

Освен че през днешния ден може да намерим бои за яйца във всевъзможни цветове, боите се оферират в доста разнообразни форми - прахчета, капсули, таблетки, ампули и други.

При разбор на наличието на боите за яйца, се открива, че зад съвсем всеки цвят седи едно или няколко Е-та. В множеството случаи те са позволени от европейското законодателство и могат да се влагат в боите за яйца. Въпреки това обаче през празничните дни се записват сигнали за странични резултати като алергии, обриви, хрема, кашлица, ринит, колит и даже гастрит, астматичен бронхит и хиперактивност при децата, оповестява Нова.

Оказва се, че жълтата багра за яйца да вземем за пример се получава въз основата на Е-102 (тартразин).

За приемането на по-тъмното жълто към оранжево се влага Е-110 (сънсет жълто FCS, оранжево-жълт S). Е-110 съставлява синтетичен оцветител, който се употребява за оцветяване на бонбони, конфитюри, питиета и други хранителни артикули.

За приемането на червен цвят в боите за яйца се влага Е-122 (азорубин). Това е оцветител, който потвърдено провокира алергии и обриви. Азорубинът към този момент е неразрешен за приложимост в доста страни, измежду които Австрия, Норвегия, Швеция, като управляващите в го причисляват към групата на алергените, рискови за хората, страдащи от астма.

Производителите на великденските бои за яйца употребяват Е-133 (брилянтно синьо FCF) за изработката на наследник цвят. Това още веднъж е оцветител със синтетичен генезис, който се получава от въглищен катран. Този оцветител се всмуква едва от стомашно-чревния тракт и може да провокира астматични пристъпи при хора с астма и алергични реакции. Този риск се ускорява изключително за хора, които са чувствителни към аспирин. И този оцветител е неразрешен в редица страни - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания, Швеция и Швейцария, само че не и в България.

Оказва се, че всичките посочени оцветители са позволени за вложение като хранителна добавка от Брюксел, макар че са неразрешени от законодателствата на обособени страни членки.

Според специалисти има възможност, при която оцветителите могат да попаднат върху белтъка на яйцето. Това става, когато порите на яйцата са по-големи и в процеса на оцветяване боята премине през порите. На противоположното мнение - твърди се, че тези оцветители не са рискови за човешкото здраве, тъй като са минали всички нужни проби за сигурност.

Във всички случай един оцветител е неразрешен за приложимост поради рисковете, които носи върху човешкото здраве. Е-128 (Червен 2G) съставлява синтетичен оцветител, които се причислява към неразрешените субстанции. Той е неразрешен за потребление в хранителната индустрия. Причислява се към неразрешените субстанции, тъй като съдържа анилин, което е токсично вещество, настоящо неподходящо върху нервната система на хората. Този оцветител може да докара до нарушавания на паметта или да провокира кислороден апетит.
Ако видите, че даден хранителен артикул съдържа този оцветител, незабавно би трябвало да сигнализирате съответните органи - Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

В последна сметка инспекцията в лаборатория на боите за яйца, публикувани на пазара у нас, демонстрира, че производителите най-вече употребяват четири Е-та. Това са Е-102, Е-110, Е-122 и Е-133. Оцветителите се позволяват за боядисване на яйца.

Освен употребяваните оцветители обаче инспекцията демонстрира и друго - в боите за яйца се съдържат и алергени. Като добавки в боите постоянно участват лактоза, консерванти и желатин.

За да избегнем рисковете, експертите поучават да сменяем боите с изкуствени оцветителите с такива, които се вършат от естествени багрила.

За червен цвят да вземем за пример може да се употребява каркаде.

За наследник цвят може да се употребява растението сърпица или алено зеле, сварено със сода бикарбонат.

За лилаво може да се употребяват боровинки, къпини или черници.

За жълто и оранжево - куркума, тиква и други.

За да се оцветят хубаво яйцата с естествени багрила, те би трябвало да постоят повече време във горещата вода. По този метод обаче заобикаляме всички здравни опасности, които са налице при потреблението на изкуствени оцветители.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР