Днес е важен ден за китайското космическо предприемачество, след като

...
Днес е важен ден за китайското космическо предприемачество, след като
Коментари Харесай

УСПЕХ: Китайската стартъп компания УанСпейс изстреля своята първа ракета!

Днес е значим ден за китайското галактическо предприемачество, откакто стартъп компанията УанСпейс организира своето дебютно изстрелване на ракета! Това бе първият полет на ракета, създадена от китайска частна компания. 

Полетът беше извършен в 02:33 ч. българско време от тестовия космодрум на компанията в северозападен Китай. Скоростта на ракетата надвиши пет пъти тази на звука, а достигнатата височина бе 40 километра – съвсем половината път до галактическото пространство. 

Изстрелването в началото беше оповестено, че ще се случи през месец юни, тъй че ранният старт няма по какъв начин да не ни изненада. Въпреки това частната китайска галактическа промишленост се развива много бързо. И въпреки всичко тя ще би трябвало много да наваксва – американската галактическа компания СпейсЕкс е учредена през 2002 година, а Блу Ориджин – през 2000 година. Днес и двете компании изстрелват възвръщаеми ракети и потребни товари против възнаграждение, само че “разцветът ” им се случи напълно неотдавна. За разлика от тях китайската компания УанСпейс е учредена през 2015, а през днешния ден сме очевидци на първия старт – едвам три години след положеното начало! 

УанСпейс обаче се цели в друг вид пазар от този на СпейсЕкс, тъй че двете компании не са в директна конкуренция. СпейсЕкс изстрелва огромни спътници с “Фолкън 9 ”, а скоро ракетата ще би трябвало да стартира да транспортира и хора. УанСпейс желае да изстрелва по-малки товари, само че на доста по-ниска цена. Днешният полет на ракетата “OS-X ” бе суборбитален, а до края на годината чакаме дебюта на дребната орбитална ракета “OS-M ”. Според УанСпейс цената на изстрелване на 1 кг потребен товар ще възлиза на $10 000 $, доста по-малко от това, което изискват западните комерсиални компании. Ракетите на китайския стартъп са с извънредно просто устройство и разчитат на твърдогоривни мотори. 

Запис от излитането: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР