Днес е църковният празник на Иван Рилски Чудотворец. Той е

...
Днес е църковният празник на Иван Рилски Чудотворец. Той е
Коментари Харесай

Почитаме паметта на най-великия български светец

Днес е църковният празник на Иван Рилски Чудотворец. Той е най-великият български светец, в чието лице народът ни вижда настойник и покровител пред Бога. Роден е към 876 година в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 година на 70-годишна възраст. Приживе избира сложния път на отшелничеството. Дните му минават в пост и молитва. Около него се събират почитатели, които образуват монашеско приятелство.

Преди да напусне този свят, Свети Иван написва завет към своите възпитаници и към целия народ, който и през днешния ден звучи поучително: " Ако ли се откри някой всред вас, който сее бурени, раздори и други съблазни, подобен незабавно го отстранете от вашето заседание, с цел да не обърне това в корозивна живеница и да не се популяризира злото сред положителните ".

След неговата гибел учениците на Св. Иван Рилски придвижват тленните му остатъци от Рилската обител в античния Средец. През 1183 година мощите са отнесени в Унгария, само че скоро по-късно още веднъж са върнати. През 1195 година цар Асен I тържествено придвижва мощите на Свети Иван в Търново, където те остават съвсем три епохи. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир.

На този ден се празнува и денят на българския доктор по самодейност на Българския лекарски съюз, който избира за собствен настойник Иван Рилски Чудотворец. Отбелязва се от 1995 година

Днес е и празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР