Днес е третото заседание на Висшия съдебен съвет, на което

...
Днес е третото заседание на Висшия съдебен съвет, на което
Коментари Харесай

Без номинация за главен прокурор на пленума на ВСС, протести за и против Гешев

Днес е третото съвещание на Висшия правосъден съвет, на което могат да се издигат кандидатури за основен прокурор. Заседанието протече под обсадата на митинг против единствената до този миг кандидатура, тази на Иван Гешев, който сега е заместител на Сотир Цацаров. Пред Висш съдебен съвет имаше и митинг в поддръжка на Гешев.

Иво Никодимов следи протичащото се пред съвета.

Нова кандидатура за основен прокурор няма. Днес на третото съвещание такава не беше издигната. Остава още една опция - в понеделник на 29 юли. Това право има само правосъдният министър, защото цялата прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет към този момент издигна своята кандидатура и тя е на Иван Гешев. Данаил Кирилов досега декларира, че няма да се възползва от правото си да издигне кандидатура. Дали ще промени това решение, следва да забележим в идващите няколко дни.

Аргументите на протестиращите против Иван Гешев са, че в изявлението, което той даде преди два дни за Българска национална телевизия, е направил неприемливи за магистрат политически изявления. Не е посочил политическа самостоятелност и по този метод е нарушил етичния кодекс на магистратите. Нещо, поради което Христо Иванов, в качеството си на ръководител на " Да, България " внесе във Висш съдебен съвет искане за започване на дисциплинарно произвеждане против Иван Гешев.
Христо Иванов, ръководител на " Да, България ": Не, ние не сме кибер терористи. Ние сме доста гневни жители, които няма да одобряват висшата безочливост до момента, човек като Иван Гешев, погледнете го на хубавата фотография, която сме избрали, да стане основен прокурор. Това е безусловно неприемливо, по тази причина им споделяме - или го оттеглете, или оставка.Оставка! Оставка!
Тези, които поддържат Иван Гешев, упорстват, че само прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет е тази, която може да издига кандидатури, че Висш съдебен съвет е този, който може да избере или да не избере основен прокурор и е неприемлива сходна политическа интервенция от страна на политически партии, които да споделят кой да бъде повдигнат и кой да се се отдръпна.

Между протестиращите против кандидатурата на Гешев и тези, които застават зад него породи спор. Вижте повече във видеото.

В същото време следователите, прокурорите и правосъдните чиновници от Специализираната и Апелативната профилирана прокуратура, излязоха със свое мнение, в което единомислещо поддържат кандидатурата на Гешев за основен прокурор.

Преди да стане заместител - основен прокурор Иван Гешев беше началник на Специализираната прокуратура, а като заместител на основния прокурор това е неговият сектор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР