Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда. На

...
Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда. На
Коментари Харесай

Днес е Велика сряда! Ето какво се прави

Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда. На Велика сряда дамите не би трябвало да работят женска работа. Абсолютно е неразрешено миенето на прозорци, да не се изхвърля боклука от къщи – носи злощастие на къщата.

Не се пере, не се шие, не се тъче . Децата пък берат здравец, вършат го на китки, с цел да са здраве през цялата година. 

Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат огромни китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата.

Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца. След денят, отдаден на притчи и беседи – Велики вторник, на Великата сряда от Страстната седмица, Юда Искариотски уговаря с еврейските първенци от Синедриона измяната на Христа против 30 сребърника. Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Исус дава на своите възпитаници последните си духовни упътвания.

Пророкува гибелта си на кръста и показва, че един от тях ще го съобщи на фарисеите, с цел да бъде съден, малтретиран и разпнат.

След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: „ Вземете, яжте, това е моето тяло! “ После подвига чашата с алено вино и споделя: „ Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете. “ С тези слова се слага началото на ново духовно обучение, на нов светоглед. Установено е тайното свето причестяване.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР