Днес е Световният ден на веганите. Отбелязва се от 1994

...
Днес е Световният ден на веганите. Отбелязва се от 1994
Коментари Харесай

Александра Вали: Веганството е идеология, вече се разработва растително месо

Днес е Световният ден на веганите. Отбелязва се от 1994 година по самодейност на председателката на английското Веганско общество Луис Уолис, за да се разпространява веганството като метод на живот. През ноември 1944 година във Англия е основано Веганско общество, чийто тогавашен ръководител Доналд Уотсън утвърждава термина " веган " за хора, които не употребяват скотски артикули.

Александра Вали е вегетарианка от 20 години. От 2013 година е ръководител на Българското вегетарианско общество.

Имате ли данни какъв брой са веганите и вегетарианците в България?

Официална статистика в България не е правена, само че по приблизителни данни от обществени общности и групи може да се каже към 300 000 вегани и вегетарианци дружно. В последните години има увеличение на веганите по отношение на вегетарианците, поради все по-достъпната и известна информация за индустриалното произвеждане на млечните артикули и някои нездравословни аспекти на прясното мляко.

Какви са главните аргументи човек да спре да употребява месо и правилно ли е, че веганското/вегетарианско хранене е непълноценно?

Растителният режим на хранене е в действителност най-здравословния за индивида и неговата физиология - нашата храносмилателна система и въобще тяло са доста надалеч от хищниците и всеядните животни и несъразмерната приложимост на скотски артикули в днешно време е и една от аргументите за нормалните към този момент " заболявания на междинната възраст ".

Важно е да отбележим, че предходната година Световната здравна организация (СЗО) разгласи алените меса и модифицираните такива (салами, наденици и прочее) за канцерогенни , като събраните данни против последните са изключително безапелационни. Все отново и на вегетариански или веган режим можеш умерено да се храниш извънредно нездравословно, тъй че значимо е разнообразието - семена и ядки, бобови и зърнени, зеленолистни, плодове и зеленчуци. Много хора се тормозят за неща като протеини или витамин Б12, само че обширната информация, която можете да откриете по тези въпроси потвърждава, че растителните протеини не отстъпват по нищо на животинските такива (и идват без затрудненията, които последните причиняват). Що се отнася до дадени витамини и минерали, те могат да бъдат набавяни умерено на веган диета, както и несъмнено техните дефицити могат да се получат и при хранене с естествена, средностатистическа диета, включваща скотски артикули.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР