Днес е Световният ден на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ),

...
Днес е Световният ден на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ),
Коментари Харесай

Днес е Световният ден на пациентите с ХОББ

Днес е Световният ден на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), позната повече като заболяването на пушачите.
Обикновено заболяването стартира с тютюнджийската кашлица и в един миг се появява зной, който им пречи да изминат и 100 крачки. Тогава търсят нашата помощ и ние потвърждаваме ХОББ. Това сподели в ефира на „ Здравей, България” по Nova TV пулмологът доктор София Ангелова.
" Има две болести – продължителен бронхит и белодробен енфизем, които протичат с спънка на дихателните пътища. Затова нашето обръщение е всяка кашлица, която трае повече от 4 седмици да се потърси помощ от белодробен експерт ", добави тя.
" По данни на Европейската комисия по опазване на здравето, България е измежду страните, в които сред 10 и 15% от популацията е болно от ХОББ “, заяви доктор Ангелова.
" Ако приемем, че по тази статистика в България има 500 000 пациенти с ХОББ, тревожното е, че в края на 2017 година по данни на НЗОК единствено 75 000 се лекуват от болестта. Това значи, че има една ниша в ранната диагностика на ХОП и в дейната профилактика”, изясни експертът.
Славейчо Йовчев е с тази болест от години. Той е пушач повече от 50 години.
" С времето не усещах нищо, само че с напредването на възрастта получавах зной и отмалялост при вървене ", споделя той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР