Днес е световният ден на анимацията. Датата 28 октомври става

...
Днес е световният ден на анимацията. Датата 28 октомври става
Коментари Харесай

Днес е Световният ден на анимацията

 Днес е международният ден на анимацията. Датата 28 октомври става празника на анимацията още пре 2002г. Той е в чест на първата публична публична прожекция на Емил Рейно на така наречен " светлинни пантомими “ през 1892 година

Френският откривател Емил Рейно е един от първите, които създават така наречен " светещи пантомими “ през 1877 година, още преди появяването на кинематографа. Той патентова своя " Оптичен спектакъл “, в който употребява перфорирана лента с желатинови пластинки за прожекция на хумористични и наивни рисувани сценки, синхронизирани с музика и звукови резултати, композирани от него самия.

Друг французин – Емил Кол прави първите действителни стъпки на анимационните филми във Франция. През 1908 той основава кино лентата " Fantasmagorie “. Героят е дребосъче от пръчици, което се среща с разнообразни обекти, които се трансформират в други – да вземем за пример бутилка вино става цвете. На две места на сцената излизат и ръцете на аниматора. Изработването на кино лентата е посредством изобразяване на всеки кадър върху хартия и по-късно снимане на фрагмента на отрицателен филм, което прави изгледа мрачен. Това е първият филм, изработен с техниката на обичайна анимация.

Пионерът на американския анимационен филм е Джеймс Стюарт Блактън. Той първи употребява техниката stop-motion и изобразяване на ръка. Ученик на Томас Едисън, той основава тези концепции при започване на 20 век, като първата му работа е от 1900. Блактън се смята за първия аниматор, а филмът му Humorous Phases of Funny Faces се сочи за първия анимационен филм. Голям принос за развиването на американската анимация има Уинзър Маккей. Той е сполучлив създател на комикси за вестниците и придвижва вниманието си към детайла и към филмите. Налага се цели екипи да рисуват многото детайлности в фрагментите на филмите му. Сред тях са Малкият Немо, Динозавърчето Гърти и Потъването на Лузитания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР