Днес е срещата между австралийският премиер Антъни Албанезе и китайският

...
Днес е срещата между австралийският премиер Антъни Албанезе и китайският
Коментари Харесай

Австралийският премиер Албанезе се срещнa със Си Дзинпин в Китай

Днес е срещата сред австралийският министър председател Антъни Албанезе и китайският президент Си Дзинпин, оповестява БиБиСи. Албанезе, който кацна в Шанхай в събота, е първият австралийски водач, посетил Китай от 2016 година

Посещението се преглежда като основен миг в размразяването на връзките на двете страни след поредност от търговски разногласия и такива за сигурността. Търговията ще бъде преди всичко в дневния ред на срещата. Албанезе зове за унищожаване на китайските мита върху австралийски артикули. Очаква се Си да изиска повече достъп до основни австралийски браншове.

" Това, което споделих, е, че би трябвало да си сътрудничим с Китай там, където можем, да не сме съгласни там, където би трябвало, и да се ангажираме с националния си интерес ", сподели Албанезе пред кореспонденти в Пекин през днешния ден преди срещата.

Пътуването му идва откакто връзките сред Австралия и нейния максимален търговски сътрудник се утежниха през последните години, като Китай наложи наказания върху австралийския експорт, откакто Канбера прикани за интернационално следствие на произхода на ковид. Визитата също така съответствува с 50-годишнината от емблематичното посещаване на Гоу Уитлам в Китай при Мао Цзедун през 1973 година, която бележи първото посещаване на австралийски министър-председател след установяването на дипломатически връзки.

На въпрос дали Австралия може да се " довери " на Китай, Албанезе отговори, че предходните му задължения със Си са били " позитивни " и " градивни ". " Но ние също по този начин признаваме, че имаме разнообразни политически системи, надлежно и доста разнообразни полезности, както и разнообразни истории.

Преговорите през днешния ден се чака да бъдат затруднени от лист с трудности и опасения за сигурността.

Австралийският публицист Янг Хенджун е в пандиза в Китай по обвинявания в шпионаж от 2019 година а Албанезе е изправен пред напън да обезпечи освобождението му.

Според анализатори нарастващите военни връзки на Канбера с Вашингтон и неотдавнашното преразглеждане на нейната отбранителна позиция може да затруднят двете страни да намерят общ език отвън икономическите ползи.

Някои специалисти считат че Пекин ще упорства за по-голям достъп до ресурсите и възобновимите енергийни браншове на Австралия, само че през последните години австралийското държавно управление предприе ограничения за възпрепятстване на китайската благосъстоятелност върху минни планове.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР