Днес е Сирни Заговезни - даваме и искаме прошка от

...
Днес е Сирни Заговезни - даваме и искаме прошка от
Коментари Харесай

На Сирни Заговезни искаме и даваме прошка на близките си

Днес е Сирни Заговезни - даваме и желаеме амнистия от околните си. Това е последният огромен празник през зимата. На днешния ден вярващите пречистват душите си, молейки и давайки амнистия като първа крачка към Великия пост, който стартира от на следващия ден.

Празникът Сирни Заговезни е постоянно на прехода сред зимата и пролетта. С огнените клади, които се палят вечер, българите посрещаме новия сезон. Сирни заговезни се отбелязва постоянно в неделя, тъкмо седем седмици преди Великден. Това е последният ден преди великия пост, в който могат да се ядат скотски храни.

Огньовете, които се палят, като се изключи че гонят злите духове, се прескачат за здраве и шанс. Освен огромния огън децата и младежите палят по този начин наречените оратници, които съставляват парче разцепено дърво, а по средата плява. С въртенето им се гони злото и зимата.

Прескачането на огъня се прави за здраве и предотвратяване от змии. Според националната религия - който прескочи огъня, става невредим за ухапванията на рисковите влечуги.

На Сирни Заговезни се желае амнистия - по-младите молят по-възрастните да им простят за грешките, волни и неволни обиди.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР