Днес е предпоследният ден от Страстната седмица - Велики петък

...
Днес е предпоследният ден от Страстната седмица - Велики петък
Коментари Харесай

Разпети петък е - най-тъжният ден в годината

Днес е предпоследният ден от Страстната седмица - Велики петък (Разпети петък). Денят, в който Исус Христос е разпънат на кръста.

На този ден от Страстната седмица постът в Православната черква е изключително непоколебим - тогава нито се яде, нито се пие, даже вода. В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.

За църквата Велики петък, прочут още като Разпети, е най-тъжният ден в годината.

Божият наследник е упрекнат в осквернение и че приготвя протест против римското ръководство на провинция Юдея, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, му издал тежка присъда.

Войниците слагат на главата на Христос трънен венец вместо корона и го повеждат към Голгота - лобното място за разтягане на кръст на разбойниците и враговете на империята.

Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в пот и кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма Голгота.

На лобното място, Христос е прикрепен към Кръста и разпнат сред двама нарушители.

Исус Христос е заровен в каменен гроб, изкопан в канара.

На Разпети петък, сутринта в храмовете се изнася светата (покривало с изображение на Христовото заравяне, което се слага измежду храма на специфична маса, наречена кувуклия – знак на гроба Господен).

Носенето ѝ припомня за носенето на Христовото тяло към Гроба. На Разпети петък денем не се служи Света литургия, тъй като в този ден самичък Господ е принесъл себе си в жертва, а се правят Царските Часове. Вечерта се прави символичното Опело Христово. В храма се напомнят и съпреживяват Христовите премеждия, гибелта му и погребението му.

В Катедралния храм " Успение Богородично " във Варна богослужението ще стартира в 08:30 ч. с Царски часове, Вечерня с изнасяне на светата Плащаница. От 19:00 ч. ще се отслужи Опело Христово.

В храм „ Св. Атанасий “ то също ще стартира в 08.30 ч., а в храм „ Св. Николай Чудотворец ” - в 08.00 ч. От 19.00 ч. ще бъде отслужена утренята с Опелото Христово.

Преди началото на службата, на особено издигнато място в средата на храма се издига алегоричен гроб Христов, декориран с цветя, а на престола се слага Плащеницата, с която е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. На Плащеницата е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Светата Плащеница се изнася, а след нея върви свещеникът и други църковнослужители. Те обикалят три пъти към разпятието и поставят плащеницата на особено приготвена маса. Свещеникът, а след него и богомолците, целуват светия кръст, светото евангелие и самата плащеница.

Мнозина миряни имат вяра, че минаването под масата в църквата е за здраве, шанс и опрощаване на греховете. Църковните чиновници обаче настояват, че по този метод показваме нашето поклонение, примирение и тъга пред гроба Господен, само че също и признателност за изкуплението което ни подари Спасителят.

В този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът споделя, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда дружно с Богочовека, съпричастно е на неговата гибел и заравяне. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР