Днес е последният ден от предизборната кампания за президент в

...
Днес е последният ден от предизборната кампания за президент в
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Москва: Спокойна атмосфера в последния ден кампанията

Днес е последният ден от предизборната акция за президент в Русия. Владимир Путин продължава да води в социологическите изследвания. Три дни преди вота, опозиционната кандидатка Ксения Собчак разгласи, че основава своя партия.

На изборите в неделя ще има и интернационалните наблюдаващи, в това число от България. В Москва е нашият специфичен делегат Цветана Кръстева.

Атмосферата в Русия в последния ден от предизборната акция е спокойна, даже скучна, прадеде пратеникът на Българска национална телевизия в Москва Цветана Кръстева. Най-обсъжданата тематика в локалните медии е абсурда сред Русия и Англия поради случая „ Скрипал “, защото от месеци се предвижда, че Владимир Путин ще завоюва с лекост с плануван резултат от 65 до 70%. Той продължава да се радва на огромна поддръжка и добър рейтинг на утвърждение, който съгласно някои социологически изследвания стига 80%.

На второ място след Владимир Путин се чака да се класира претендентът на комунистическата партия - Павел Грудинин. На трето - националистът Жириновски, на четвърто - третата жена кандидат-президент Аксения Собчак, а след нея - либералът Явлински, Титов и водачът на дребна комунистическа партия Сорайкин.
 © Българска национална телевизия
В тези избори няма огромна конспирация, що се отнася до крайния резултат, само че е забавно да се следи изборната интензивност. Последните години се вижда спад в интереса на руснаците към политиката, от една страна поради отмалялост от Путин, от друга - поради икономическата конюнктура в страната.

Съобщава се, че локалните управляващи се пробват даже с лотарии да притеглят повече гласоподаватели към урните.

Днес говорителката на ЦИК заплаши да сезира прокуратурата поради известия, че в Петербург е извършен напън върху студенти.

Вижте каква беше атмосферата в щаба на Владимир Путин и Аксения Собчак.

 Владимир Путин, президент на Руската Федерация Владимир Путин, президент на Руската Федерация © Българска телеграфна агенция
В централния избирателен щаб на Владимир Путин работният ден е дълъг. Според представителя на щаба, журналиста от държавната телевизия „ Россия “ Андрей Кондрашовтова е била сложна акция. Трябвало е да я съобразят и с президентския график на Путин.
Андрей Кондрашов, представител на щаба на Путин: Едва ли можем да си представим президент на голяма нуклеарна ядрена страна да излиза в отпуск и да остави нуклеарното куфарче. Шегувам се, несъмнено, само че гласоподавателите са доста по-малко от жителите на Русия. И защото той е президент на цяла Русия не може по време на акцията да захвърли страната.
Негови съперници го обвиняха, че се той се възползва от властта си преди изборите, само че Кондрашов не е склонен с това.
Андрей Кондрашов, представител на щаба на Путин: Главната задача, която ни сложи нашият претендент, е да организираме тези избори оптимално транспарантно, да бъдат открити и законни. Никой не се съмняваше в успеха на Путин през цялото време, а и по какъв начин да се съмняваме, когато рейтингът му се колебае сред 70 и 80 %.  Ксения Собчак, претендент за президент на Руската федерация Ксения Собчак, претендент за президент на Руската федерация © Българска телеграфна агенция
Според последните социологически изследвания никой от останалите 7 претенденти не би събрал повече от 20 % общо.

Три дни преди изборите Ксения Собчак реши да разгласи основаването на нова партия. В Осковската концертна зала Адреналин се чакат няколко хиляди души.
Еля, студентка по публицистика: Искаме да подкрепим единствения демократичен претендент на тези избори, по тази причина сме тук. Макар и да допускаме кой ще победи, желаеме да покажем, че има хора, които не са равнодушни към това, което става в страната.
Партията на смяната ще бъде ръководена от Собчак и опозиционния политик Дмитрий Гудков. Собчак подлага на критика Путин, че е основал несменяема власт, че се лимитират правата на медиите и гражданските свободи. Обиждана и докарана до сълзи по време на дебатите от Жириновски, Собчак споделя, че минала през първия кръг на пъкъла.
Ксения Собчак, претендент за президент: Това беше комплицирана и мръсна акция. Обиколихме повече от 20 района на Русия. Трябва да покажем, че не би трябвало да се боим. Имаме право на по-добър и по-свободен живот.  Владимир Жириновски, претендент за президент на Русия Владимир Жириновски, претендент за президент на Русия © Българска телеграфна агенция
На пръв взор конспирация в тези избори няма.
Алексей Левинсон, социолог, „ Левада - център “: Няма я най-главната конспирация - кой ще бъде президент? Но избран интерес съставлява каква част от хората ще се ориентират към знаците на комунистическата партия, както и към риториката на Жириновски. Много е забавно и какво ще успее да направи риториката на Ксения Собчак, която намерено и много обществено приказва неща, които до наскоро всеобщата публика не можеше да чува, тъй като филтърът на политическата цензура не ги допускаше.
Пред Кремъл на Манежния площад към този момент строят сцена за концерт. Вечерта в неделя там ще се отбелязва четвъртата годишнина от анексията на Крим - дата, определена и за президентските избори. Там се чака да се появи и предизвестеният победител в тези седми подред президентски избори в нова Русия.
 Алексей Навални провежда митинг под надпис Алексей Навални провежда митинг под надпис "Стачка на гласоподавателите "
Протест в десетки градове в Русия под надпис "Стачка на гласоподавателите " - с гледище за почтени избори и промяна на властта. Мащабната акция беше орган...

В изборите няма да взе участие опозиционният политик Алексей Навални, който не беше регистриран поради спорна правосъдна присъда. Той прикани последователите си в неделя да бойкотират изборите и разгласи ден на стачка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР