Днес е погребението на Джордж Флойд - 46-годишният афроамериканец, чието

...
Днес е погребението на Джордж Флойд - 46-годишният афроамериканец, чието
Коментари Харесай

Кой бе Джордж Флойд, чиято смърт разпали протести в целия свят

Днес е погребението на Джордж Флойд - 46-годишният афроамериканец, чието ликвидиране от бял служител на реда го трансформира в световна икона на битката с расизма и полицейската грубост, написа Агенция Франс Прес.

Висок 1,93 м, Флойд бе прочут измежду приятелите си и фамилията като „ гальовен колос ", рапър и спортист, който е претърпял конфликти със закона и опиатите, само че и който желал най-хубавото за децата си.

Майка му се мести в Хюстън скоро след раждането му в Северна Каролина през 1973 година

Той израства в безпаричен и обитаем най-вече с афроамериканци квартал в централната част на града.

„ Нямахме доста, само че постоянно сме имали един различен ", разяснява предходната седмица в Минеаполис братовчед му Шахредийн Тейт.

Учителят на Флойд Уейнъл Секстън съобщи пред Агенция Франс Прес, че 7-годишният Джордж мечтаел един ден да стане арбитър във Върховния съд.

В гимназията той играел ролята на огромен брат за доста от локалните момчета.

„ Той ни учеше по какъв начин да бъдем мъже ", декларира по-малкият му брат Филонайз.

Флойд се отличавал на футболното поле и имал отлични достижения в баскетбола, който играел в колежа.

„ Той беше страшилище на игрището. Но в живота, като цяло, говорейки с хората, бе гальовен колос ", споделя Филонайз.

Той се отказал от колежа и се върнал да оказва помощ на фамилията си в Хюстън.

През 90-те година влезнал в хип-хоп кръговете в града с псевдонима Големия Флойд и постигнал известни триумфи.

Но не съумял да избегне насилието в подземния свят и е задържан няколко пъти за обири и търговия с опиати. Според локални медии преди двайсетина години е наказан за въоръжен обир, излежавайки 4 година

След пандиза се обърнал към религията и употребявайки известността си и любовта си към баскетболната звезда Леброн Джеймс, с цел да притегля младежи към службите и баскетбола.

Флойд се мести в Минеаполис през 2014 година, „ с цел да смени пейзажа " и да потърси по-стабилна работа, с цел да оказва помощ на майката на новородената си щерка Джиана.

Работи като водач на камион за Армията на спасението, по-късно защита в бар - работа, която губи с карантинните ограничения против пандемията от ковид.

„ Разбрах минусите си и не съм по-добър от никой различен ", написа Флойд в Инстаграм през 2017 година: „ Но, дребосъче, престрелките, които не престават, не ме интересува от каква вяра си, дребосъче, или къде си. Обичам те и Бог те обича, дребосъче, смъкна оръжието, дребосъче ".

Но на 25 май т.г. Флойд умира от задушаване, откакто служител на реда затиска врата му с коляно - убийството е снимано от инцидентни минувачи и се популяризира из целия свят.

Той преди малко си е купил цигари с фалшифицирана 20-доларова банкнота и е взел фентанил - мощен упоителен аналгетик.

Неговите последни думи - „ Не мога да вдишвам ", и неговият портрет се разнасят из света дружно с настояванията на афроамериканците да бъде комплициран завършек на расизма и полицейската грубост.

„ Искам правдивост за него, тъй като бе добър. Без значение какво си мисли някой той бе добър ", декларира Рокси Уошингтън, майка на щерка му Джиана, която в този момент е на 6 година
Жители на квартала му в Хюстън Търд Уорд към този момент уважиха паметта мус два графита.

На единия от тях - върху тухлена стена на жилищен блок на обществените служби, в който той е израснал, Флойд е изрисуван с благ криле и ореол над главата си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР