Днес е краен срок за промянаГърция въвежда новата, цветна, система

...
Днес е краен срок за промянаГърция въвежда новата, цветна, система
Коментари Харесай

Гърция въвежда цветна система за цените на електроенергията

Днес е краен период за смяна

Гърция вкарва новата, цветна, система за ценообразуване за сметките на електрическа енергия. Тази политика влиза в действие от 01.01.2024 г. 

Потребителите би трябвало да изберат една от четирите варианти: зелена, синя, жълта и оранжева до 31.12. 2023 г, в противоположен случай автоматизирано ще се причислят към зелената. От четирите цени синята е с закрепена месечна такса.

Синята цена за ток дава закрепена такса за киловатчас за целия интервал на годност на контракта с доставчика.

Потребителят ще заплаща същата сума, без значение от измененията, които съществуват в енергийния продан. Това значи, че той може да бъде печеливш, в случай че цената се увеличи, или губещ, в случай че падне.

Въпреки това, в случай че потребителят желае да премине към различен снабдител преди края на контракта, тогава той ще би трябвало да заплати таксата за авансово овакантяване.

Заместник-министърът на енергетиката Александра Суку в изказванията си уточни, че цената на синята цена има низходящи трендове по отношение на началото на оповестяването на новата политика, защото има конкуренция сред доставчиците.

Зелена цена за електрическа енергия е тази, към която ще преминат всички консуматори, които не изберат цвят до 31.12.2023 година

Фактурната цена за киловатчас ще се афишира на 1-во число на всеки месец на уеб страницата на доставчика, който от своя страна ще осведоми Енергийния регулаторен орган. Цената ще бъде " заключена " за целия месец, като потребителят ще бъде таксуван и с закрепена сума от 5 евро.

Ще бъде допустимо елементарно да се съпоставят цените с други снабдители и при положение, че потребителят желае да отиде при различен, ще го направи, без да дължи таксата за ранно овакантяване. Специалната, зелена цена, която ще се предлага от всеки снабдител, ще бъде единна за всички снабдители.

За избор на оранжева цена наложително изискване е съществуване на лазерен телеметър в зареждането на потребителите.

Що се отнася до таксата, тя ще бъде променлива за съответни часови зони. С тази динамична цена потребителят печели в часовете, когато цената на киловат часа е ниска. В случай, че заинтригуваната страна желае да приключи контракта си с доставчика, преди приключването му, с цел да отиде при някой различен, той няма да бъде таксуван с таксата за предварително прекъсване.

Жълтите цени са променливи и следват смяната на цените на интернационалния и гръцкия пазар. Таксите се афишират авансово при започване на месеца на ползване или със задна дата. Потребителите, които ги изберат, ще завоюват, в случай че цените продължат да падат, или, назад, ще бъдат обременени, в случай че цените се повишат.  

Преминаването от една цена към друга, както и промяната на снабдител е гратис, без обезщетение за доставчика като се изключи тези с контракти с закрепена цена (синя тарифа), от които отводът се прави посредством възнаграждение на обезщетение за предварително преустановяване на контракта.

Положителното е, че без значение от избора на потребителите,  преходът към новата рамка се прави в миг, когато цените на електрическата енергия падат. Показателно е, че междинната цена на електрическата енергия на гръцката фондова борса през декември е близо 102 евро за мегаватчас при 110 през лятото и 190 при започване на 2023 година, до момента в който през 2022 година в разгара на рецесията беше надхвърлила 430 евро.

По този метод пазарните оценки демонстрират, че „ зелената “ цена може да стартира през 2024 година под 14 цента за киловатчас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР