Днес е Илинден! Българската православна църква почита паметта на св.

...
Днес е Илинден! Българската православна църква почита паметта на св.
Коментари Харесай

Днес е Илинден: Според страшното поверие не се работи и не се влиза в морето!

Днес е Илинден! Българската православна черква уважава паметта на св. оракул Илия.

Християнската черква го назовава още от древността " Пророк и предсказател на великите Божи каузи ", " Ангел в плът " и " Предтеча на Второто Христово Пришествие ". Старозаветният оракул Илия живял към 900 години преди Рождество Христово и бил родом от град Тесвия в Палестина.

Когато се родил, татко му получил привидение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: " Не пердах се, твоят наследник ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч ". Това изяснява и името на оракул Илия, което значи Сила Господня. Хората от всички времена са оказвали респект към неговата нравствена извисеност и духовна непосредственост с Бога. И до през днешния ден стъпките му в Палестина се считат за осветени от силата му.

В националните вярвания светецът се уважава като заповедник на небесните стихии - стопанин на гръмотевиците, светкавиците и дъждовете.

Според остаряло вярване на Илинден хората не би трябвало да влизат в реките и в морето, тъй като може да се удавят, защото на своя празник св. Илия обичал „ да си взима курбан ”.

Една остаряла легенда споделя, че свети Илия имал две сестри – Мария и Магда. Веднъж той им споделил, че в деня, в който се чества името му, той ще погуби света, като изсипе над него гръмотевиците, които владее. Но защото не знаел кой тъкмо е този ден, все питал сестрите си. Те пък, знаейки за неговата закана, все го лъжели - " Отмина към този момент ".

Св. Илия е единственият от всички светии, чийто живот на земята не свършва със гибел. Според преданието от небето се спуснала каляска с впрегнати огнени коне и го отнесла на небето. Оттогава св. Илия ръководи гръмотевиците и трескавиците на лятото и го назовават Гръмовник, Гръмоломник или Гръмодол. 

Старите хора споделят, че когато гърми, св. Илия се разхожда по небето с колесницата си. Гръмотевиците са знаци, че ще има изобилие. През зимата гръмотевици няма. Тогава свети Илия кара грешниците да строят градове от сняг.

Според националните поверия на Илинден не трябва да се работи, с цел да не се разсърди светията.

Според традиция на трапезата се поставя варен петел и се меси ритуален самун.

По остарял жанр Илинден се чества на 2 август, когато избухва и Илинденско-Преображенското въстание за Освобождението на Македония и Одринско.

На този ден имен ден имат:
Илия, Илиян, Илияна, Илкo, Илкa

На Илинден честват още:
Абаджиите, кожухарите и терзиите, чийто патрон и настойник е свети оракул Илия.
 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР