Днес е денят на Валери Петров, който щеше да закръгли

...
Днес е денят на Валери Петров, който щеше да закръгли
Коментари Харесай

Валери Петров: лекарят от ВМА и Рилския манастир, поетът, депутатът - slava.bg

Днес е денят на Валери Петров, който щеше да закръгли век. Накратко описваме невероятната орис на един човек, който би чествал тези дни Деня на успеха на 9 май, когато с негово присъединяване във финалната фаза на Втората международна война преди 75 година е надвит нацизмът. На сина на един от най-видните адвокати на царска и на соц. България, професор, декан на най-елитния факултет на Софийския университет.

Това е и първият ни дипломат в Съединени американски щати сред войната и рухването на Желязната завеса. Пак тогава синът му Валери е културен аташе на страната ни в Рим като ученик на остарелия Италиански лице в София. Като възпитаник още на 16 година издава стихотворения, а на 18 година разгласява първата от 39-те си книги под непознато име. Завършва медицина и е доктор първо в Рилския манастир. Където кардинално лекуват душите.

Минава като лекар и през Военно-медицинската академия - о, да - тя не стартира и не приключва с ген. Мутафчийски. По подигравка на ориста, там и прекарва последните си дни през август 2014 година, преди да си отиде от този свят след два инсулта, оставил голямо духовно завещание.

На което не хвърли сянка даже битността му на народен представител във Великото национално заседание през 1990 - 1991 година от Българска социалистическа партия, на която беше една от най-ярките символни персони. На 16 април 1991 година и неговият автограф е положен под новата Конституция на България.

Както под прелестни стихотворения, не по-малко познати кино сюжет - стигат единствено класики като На дребния остров, Рицар без ризница или Йо-хо-хо, великанската работа по преводите на Шекспир на най-прекрасен и проницателен български език, какъвто от дълго време сме не запомнили, че имахме.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР