Днес е денят на София, за празника на града Столична

...
Днес е денят на София, за празника на града Столична
Коментари Харесай

София празнува своя ден с голям концерт на открито и сцена в мотриса на метрото |

Днес е денят на София, за празника на града Столична община провежда огромен концерт навън. 

Той ще започва в 18 часа в Южен парк-2 – на сцената на Sofia Summer Fest (зад Музея „ Земята и хората “). " Честит празник, София " е с вход свободен до запълване на разрешения брой седящи места и при съблюдаване на противоепидемичните ограничения. 

На сцената ще излязат Мария Илиева, Милица Гладнишка, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов, Калин Вельов и група „ Тумбаито “, „ Брас Вилидж ” и „ Оги 23 “. Водещ ще бъде Митко Павлов. Събитието във фейсбук е на:. 

Столична община по традиция ще връчи Наградите за ярки достижения в региона на културата. С тях се отличават родни създатели с принос към София, в областите: Литература; Театър; Музика; Визуално-пластични изкуства; Художествена фотография; Кино; Архитектура, запазване на културното завещание и естетизация на градската среда; Критика и публицистика в региона на културата; Танцово изкуство; Фолклорни театрални изкуства и Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства. Отново ще бъде връчена и Специалната премия на София за изключителни достижения и принос в националната просвета.

Церемонията ще се организира в Софийската градска художествена изложба при съблюдаване на противоепидемичните ограничения от 16 часа. 

За деня на София общинският „ Регионален исторически музей – София “ и Зоопаркът ще работят с вход свободен

Събитието „ София, празнувай с класика! “ ще се състои от 19:30 ч. в зала „ България “. Партньор в организацията е Софийската филхармония.

Музикална организация „ Кантус Фирмус “ с поддръжката на Столичната община кани публиката на церемониален концерт по случай Деня на София. В него ще вземат участие изявените наши солисти Гергана Николаева (мецосопран) и Георги Черкин (пиано), за положителното въодушевление на публиката ще се грижат също музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио и маестро Максим Ешкенази.

Изпълнителите ще поднесат своя подарък за жителите и гостите на града посредством своето изкуство и с музиката на великите композитори В. А. Моцарт, П. И. Чайковски, И. Албенис и други

Артистите ще показват стратегия от известни музикални шедьоври – вълнуващи и вдъхновяващи мелодии с непреходна стойност. Една част от творбите ще прозвучат в авторските аранжименти за пиано и оркестър на Георги Черкин, които към този момент са обичани на българската аудитория и се радват на огромен триумф.

Оперната певица Гергана Николаева със своя въздействащ и богат тембър ще придвижи слушателите в света на бароковата емоционалност. Певицата, която умее да разчупва стандартите и границите сред разнообразни стилове, е подбрала две доста въздействащи арии от опери на Хендел: Ombra mai fu из операта „ Ксеркс “ и Lascia ch`io pianga из операта „ Риналдо “. В осъществяванията си тя включва също забележителното „ Адажио “ от Томазо Албинони, което ще звучи в авторски вид на Георги Черкин за глас, пиано и оркестър. Освен соловите изяви, публиката ще чуе оркестрови пиеси от Й. С. Бах (Бранденбургски концерт № 3), В. А. Моцарт (Дивертименто в ре мажор) и Панчо Владигеров (Прелюд и Господско хоро). Безплатна покана можете да получите през уеб страницата TicketsBG.com, както и във фоайето на залата един час преди началото на концерта. Броят на публиката ще бъде съгласуван с настоящите противоепидемични ограничения.

Мотриса от метрото става движеща се сцена

" Звук от метрото "  ще се състои от 10:00 ч. до 13:00 ч. и от 19:30 ч. до 21:30 ч. при категорично съблюдаване на настоящите противоепидемични ограничения – носене на персонални защитни средства, отдалеченост и стерилизация.

За втора поредна година столичани и гостите на града ще срещнат разнообразни модерни изкуства и различни форми на изява във формат на флашмоб в Столичното метро, творчество и нововъведения на млади актьори. Мотриса от Третия метродиаметър ще се трансформира в движеща се сцена за актуален танц, кино, спектакъл на придвижването, осъществявания на класическата музика, градска мода, трикинг, електронен бийт и илюзии, които ще се редуват при всеки пробег от „ Красно село “ до „ Горна баня “, както и на определени метростанции.

Събитието се реализира от Младежкото съдружие в социална изгода „ Национален център за нововъведения и цифрови изкуства “ с поддръжката на Столична община и с семейството на „ Метрополитен “ ЕАД.

В самодейността се включва Александра Драгова, която ще показа дружно с артистите Калина Кръстева и Денислав Иванов за първи път пред аудитория фрагменти от своя най-нов план за актуален танц PROJECT 8.

В Sound Underground ще вземат участие още веднъж ученици на НМУ „ Любомир Пипков “ в джаз и класическа музика.

Модата е поверена на младия дизайнер Antony Langountin, който ще направи премиера на най-новата си сбирка, озаглавена „ Градска джунгла “.

Етюди от спектакъл на придвижването ще бъдат изпълнени от Александър Будуров, Филип Дончев и Велизар Груев – студенти в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “.

Допълнителен адреналин ще сътвори спортният клуб „ Рекриейт-София “, който ще разпространява и първия си план за пътна сигурност за деца и младежи, финансиран от Столична община – „ Надскочи себе си! Бъди виновен! “

В събитието ще се включат и настоящи инфлуенсъри и тик-токъри, които ще допринесат за това, събитието да бъде споделено онлайн на всички платформи, желани от младежите на София.

Зад пулта ще се изявят млади и одобрени електронни продуценти и диджеи, измежду които DJ VLD и Disco Manga, като музиката ще минава от фънк и джаз, през ремикси на обичани известни български песни, до диско, хаус и техно.

Режисьор-постановчик е Атанас Лозанов. Събитието ще бъде снимано за задачите на къс документален филм „ София – град на вдъхновението и модерността “.

Студенти и преподаватели на НАТФИЗ се приготвят дружно за Деня на София

В Аулата на НАТФИЗ е подредена сборна галерия на студентите, приключили в разнообразни випуски на компетентност „ Фотография “. Събитието е особено квалифицирано за празника на София и ще бъде налично за столичани в Деня на София – 17 септември.

На 17 септември проф. д.н. Любомир Халачев ще показа най-новата си книга „ Шапката на Ниночка “. Премиерата на изданието ще се състои в Аулата на НАТФИЗ от 18:00 часа. Сборникът съдържа 30 публикации и есета в региона на културата, науката и образованието, оповестени от проф. Халачев през последните години.

„ В тази книга аз се пробвам да обясня на хората, които са във властта и управляват страната, че вложенията в просвета са освен наложителни (ако желаеме да сме част от ЕС), само че и доста доходни. Без да цитира числа и проценти, посредством доста и разнообразни образци, текстът подсказва по какъв начин би трябвало да се отнасяме към културата и хората, които я основават, в случай че желаеме да използваме нейната мощност. А в есето „ Културният профил на българина “ се пробвам да подскажа в каква посока би трябвало да се развива цялата нация, в случай че желае да остане на тази Земя “ – разяснява проф. Халачев.

Проектът „ Пощенски картички от бъдещето “ – проведен от КО-ОП пространство за изкуство и споделена работа – цели да притегли нови публики към актуалното изкуство , като по един друг и прелестно занимателен метод ги накара да посетят основни културни институции, представящи образни изкуства. Инсталации на пощенски картички, основани от млади художници по разказите на деца, ще бъдат сложени наоколо до СГХГ, САМСИ и Квадрат 500.

Картичките с размер 2 х 3 м ще бъдат позиционирани в града по случай Деня на София – 17 септември, като ще останат до 17 октомври 2021 година

Ще бъде задействана и страница, отдадена на плана в уеб страницата на КО Оперативна програма www.ko-op.bg, в която творбите ще бъдат показани в цифрова форма, придружени от видео материали с включени истории от децата и креативния развой на създателите, както и спомагателни текстови материали, свързани с дейностите и задачите на плана, информация за галериите и музеите, пред които са сложени инсталациите.

Проектът се осъществя с финансовата поддръжката на Столична община – Програма „ Култура “ – 2021 година

Художниците Вяра Бояджиева, Борис Праматаров и Мила Янева-Табакова се срещнаха с деца на възраст сред 7 и 9 години, които по своя автентичен и откровено прям метод описаха по какъв начин си показват града, когато пораснат – по какъв начин ще се придвижват, какво и къде ще работят, какво ще вършат в свободното си време, по какъв начин ще отглеждат децата си и други Докато разговаряха, илюстраторите направиха скици на визиите на децата за бъдещето на столицата. Този развой беше документиран посредством видеозаснемане.

Моноспектакълът на Иван Юруков  " Пилето, което споделя Ку " ще се играе в " Нов Театър " – НДК от 19,30 часа. Автор е Александър Урумов, режисьор Иван Юруков, а композитор - Михаил Шишков-баща.

 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР