Днес е четвъртата неделя от Великия пост, посветена на преподобния

...
Днес е четвъртата неделя от Великия пост, посветена на преподобния
Коментари Харесай

Днес е четвъртата неделя от Великия пост, посветена на Йоан Лествичник, почитаме и Мартин Изповедник

Днес е четвъртата неделя от Великия пост, отдадена на преподобния Йоан Лествичник (+649 г.). Неговата памет се празнува на 30 март, а в тази неделя тя още веднъж се уважава, тъй като той е един от видните учители на нравствен героизъм и извисяване по стълбицата (лествица на църковнославянски) на добродетелите, което е и задачата на Великия пост. Прозвището му идва от неговата книга " Лествица " с такова наличие.

Чества се и паметта на свети Мартин Изповедник, римски папа.

Свети Мартин е роден в Централна Италия, област Умбрия. Човек с положително обучение и образцов живот, той последователно се издигнал в Римската черква и бил определен за свещеник на Рим - папа (649-653 г.).

Мартин станал римски папа по времето, когато животът на Църквата бил смущаван от ереста на монотелитите. Тези еретици учили, че у Иисус Христос има единствено една воля, откъдето идва названието им.

Заедно със свети Максим Изповедник, свети Мартин защитавал православното църковно обучение. За страдание, по това време Източната черква била попаднала в мрежата на тази разкол, защото Цариградският патриарх Павел II бил последовател на монотелитството, както и тогавашният император Констанс II.

Папа Мартин, като самоуверен бранител на православието, се опитал със свое просторно обръщение, както и с изпращането на духовници, положителни богослови, да върне патриарх Павел към православното обучение.

Но било на вятъра. Патриархът освен не послушал папа Мартин, само че със съдействието на императора заточил пратениците на Мартин на разнообразни острови. Констанс II изпратил свои чиновници в Рим и те с машинация арестували самия папа Мартин. Императорът го обвинил в държавна измяна.

По заповед на Констанс двамата бранители на православното обучение, Максим Изповедник и папа Мартин, били принудително закарани в Цариград,

където били изтезавани и съдени като политически нарушители. Положени били доста старания да се съгласят с учението на еретиците. И двамата обаче останали твърди в православните си убеждения и не престанали да изобличават лъжеучението на монотелитите.

След като претърпял доста оскърбления и ограничения, папа Мартин бил изпратен на изгнание в Херсон Таврически, на полуостров Крим,

където след две години умрял на 16 септември 655 година, като до края на живота си останал хладнокръвен изповедник на православното обучение.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР