Днес е Атанасовден. Свети Атанасий Велики е роден през 295

...
Днес е Атанасовден. Свети Атанасий Велики е роден през 295
Коментари Харесай

Атанасовден е - Иди си Зимо, идвай Лято!

Днес е Атанасовден. Свети Атанасий Велики е роден през 295 година в Александрия. Почитаме светеца на 18 януари, дружно с архиепископ Кирил, двамата избавили християнството от арианството и несторианството.

Според националните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата, и след него тя си отива, за това тук-там се назовава и Среди зима, написа. Светецът е настойник на снеговете и ледовете през зимата и на този ден отива в планината, смъква дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква " Иди си Зимо, идвай Лято! ". Празника има и противовес - Летен Атанасовден, който се отбелязва на 5 юли.

Свети Анатас се счита за брат на, двамата са показани в преданията като ковачи. На места двата дни на светците са част от общ празник именуван " сладки и медени ". Смятало се, че на Атанасовден се ражда чумата, за това дамите правели медени питки и раздавали, с цел да я омилостивят. Характерно е и изработката на питки под формата на куче, защото се счита, че чумата най-вече се бои от кучета. В предишното на Атанасовден хората проверявали запасите от храна и дърва, с цел да знаят ще стигне ли до пролетта, в случай че нямали се запасявали, считали, че от този ден денят нараства " какъв брой скача 3 годишен елен ".

В българските национални вярвания светеца е показан като огромен мъж с калпак, яхнал своя кон - обикалящ селата с цел да ги пази от заболявания и демони. Денят е именуван също и Втора Коледа, тъй като, който не е заколил прасе на Коледа, може да го заколи в този момент.

В някои региони на България, със запалени огньове хората посрещат изгрева на Атанасовден. Това са последните дни, в които се пеят песни за обич и сватба от моми и ергени. Скоро наближава интервал на пост и самоограничение, интервал през които годежи и сватби не се правят.

На места на Атанасовден се вършат общоселски курбани с цел да не се разболяват хората. Характерни са и персонални курбани, с които се омилостивява светеца да излекува тежка болест или ужасно приключение. Характерен за празника е и ритуала побратимяване, които се извършва и на Ивановден.

Традиционно на трапезата за Атанасовден участва питка с мед, пълнена кокошка, пиле с ориз, и най-много свинско с бамя.

Имен ден честват: Атанас, Наска, Таню, Таска и производни от старогръцкото „ Атанасиос " със значение „ вечен ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР