Днес е 4-тия ден от предварителните преговори за съставяне на

...
Днес е 4-тия ден от предварителните преговори за съставяне на
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Ще държим минималната заплата да е 50% от средната у нас

Днес е 4-тия ден от предварителните договаряния за сформиране на кабинет сред " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ".

Теодора Пенева от " ИТН " показа едно от техните оферти за помощ на млади фамилии и решение на казуса с ниската раждаемост. От Има Такъв Народ оферират помощ от 24 минимални работни заплати за всяко дете. Тази сума няма да бъде еднократна помощ, а ще се изплаща първите 7 години, като месечна надбавка. Условието е родителите да се обезпечават в България и през тези 7 години да живеят у нас.

Мика Зайкова акцентира на казуса с пенсионната система у нас. Според нея е нелогично от близо 2,5 милиона пенсионери над 1 милион да са с минимална пенсия. Тя съобщи, че е нужна незабавна пенсионна промяна. Тя обърна внимание, че в тази промяна би трябвало да се включат и работодателите, а освен страната, с цел да е в действителност сполучлива.

" Пенсията е заместващ приход на това, което си получавал. В България този заместващ приход е най-нисък в цяла Европа. В Норвегия този приход е 90% от това, което си почулавал, само че би трябвало да се означи, че там има и налог. Трябва преразгледаме този % у нас, тъй че да осигурим естествен живот на пенсионерите ", разяснява Зайкова.

Тя сподели, че от Има Такъв Народ ще държат минималната работна да стане 50% от междинната заплата у нас и в дългсрочен проект ще работят пенсията да се трансформира в приход, който да обезпечава спокоен живот, а не да е непосредствен до прага на беднотия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР