Днес е 1 април, известен като Денят на шегата или

...
Днес е 1 април, известен като Денят на шегата или
Коментари Харесай

Честит ден на шегата!

Днес е 1 април, прочут като Денят на шегата или лъжата. Денят се отбелязва по разнообразни способи по света, само че и до момента произходът му остава неразбираем.

Първи април, именуван от време на време Ден на всички глупци, е един от най-веселите празници в годината. И въпреки към този момент да се чества из целия свят, е мъчно да се наблюдава по кое време и по какъв начин тъкмо е зародил. Някои го свързват със промяната на сезоните, други считат, че появяването му се дължи на приемането на новия календар.

Едно от публикуваните схващания е, че Денят на шегата е зародил по едно и също време на разнообразни места и е съвпадал с честванията на пролетта и пролетното равноденствие. Други препращат историята на 1 април към античния Рим, когато неговото население е било формирано най-вече от мъже. Римляните канели сабинянките в града, с цел да празнуват дружно празника на господ Нептун и си правели смешка с тях. С влизането си в Рим дамите се озовавали лице в лице с бойци, които се престрували, че ще откраднат дъщерите им. Според легендата това се случвало при започване на април...

Друго публикувано разбиране за произхода на празника идва от Франция и се счита, че то е най-близко до началото на честванията на Деня на шегата. През XVI  век във Франция чествали Нова година от 25 март до 1 април. За начало на новата година се приемала точно тази дата. През 1562 /според други източници през 1582/, по време на ръководството на Шарл Девети, бил въведен грегорианският календар и новогодишният празник бил преместен на 1 януари.

Поради неналичието на бързи средства за връзка в тези времена, новините се разпространявали постепенно. След промяната на празничната дата доста хора не желали да одобряват смяната, до момента в който други не запомнили за нея, и траяли да честват на 1 април.

Инатчиите и забраванковците били наречени " глупци " и хората почнали да си вършат смешки за тяхна сметка - като да вземем за пример да ги канят на несъществуващи празненства. Жертвите на тези подбиви си спечелили прякора " априлска риба ", защото младите риби са наивни и елементарно се хващат на въдицата. Във Франция е публикувана смешка да се закачва хартиена риба на гърба на хората.

С времето традицията да се вършат смешки на 1 април е траяла и през 18-и век се е популяризирала към Англия и Шотландия. В Шотландия да вземем за пример празникът продължава 48 часа. Първият ден от честването се е наричал " Априлски перко ". Жертвите на шегата били изпращани на лов за кукувици. Вторият ден от празника бил кръстен " Опашат ден " и бил отдаден на задните елементи. Честването му се състояло с ритник откъм гърба като подарък за поколенията. Хората се разхождали с табели, на които пишело " Ритни ме откъм гърба ".

В Индия празникът се назовава Хули и се празнува през март. На 31 март се отбелязва Денят на шегите и остроумията. В Испания и Мексико празникът се празнува на 28 декември и се назовава Ден на младенците. Първоначално на този ден хората почитали паметта на избитите от цар Ирод деца от мъжки пол, само че последователно празникът се видоизменил и е бил ознаменуван с смешки и закачки. В Съединени американски щати на 1 април хората си вършат смешки с близки и с непознати. Най-невинната смешка е да посочиш на някого обувките и да му кажеш: " Развързали са ти се връзките ".

През XIX-ти век учителите се шегували с учениците, като им подвиквали " Вижте! Ято гъски! ", след което сочели малчуганите с пръст. От своя страна учениците заблуждавали другарчетата си, че нямат часове. На жертвите, хванали се на въдицата, децата викали " априлски глупчо ".

По мотив първоаприлския празник Марк Твен е споделил следните думи: " Първи април е денят, в който си спомняме какво представляваме през останалите 364 дни от годината ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР