Днес депутатите продължават с изслушванията на апелативния прокурор Радослав Димов,

...
Днес депутатите продължават с изслушванията на апелативния прокурор Радослав Димов,
Коментари Харесай

Прокурори се оплакаха от натиск по делото Нотариуса, Джуджетата недолюбвали Ясен Тодоров

Днес депутатите не престават с чуванията на апелативния прокурор Радослав Димов, градския прокурор Илияна Кирилова, следователя към Националната следствена работа Ясен Тодоров и основния контрольор към инспектората към Висшия правосъден съвет Теодора Точкова. Заседанието бе бойкотирано от депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

Предизборни пристрастености в комисията

Народните представители изслушаха апелативния прокурор на София Радослав Димов , само че поради липса на кворум последва повече от 50-минутен спор дали процесът с чуванията би трябвало да продължи. 

От ГЕРБ-СДС споделиха, че с цел да стартира работата в комисията, въпреки и краткотрайна, първо би трябвало да бъде признат дневният ред, а това някак по какъв начин да се случи без кворум. Председателят на комисията Никола Минчев от " Продължаваме промяната - Демократична България " реши, че работата би трябвало да продължи, макар събитията, тъй като по думите му " няма логичност една краткотрайна комисия да не може да открива съвещание заради липса на кворум и неспособност за приемане на дневен ред ".

На това реагира Хамид Хамид от Движение за права и свободи, който пристигна малко след чуването на апелативния прокурор на София. Хамид настоя съвещанието да бъде прекъснато, само че Минчев отхвърли, а депутатът от Движение за права и свободи го предизвести, че още на следващия ден ще внесе в пленарната зала искане за освобождение от председателския пост и напусна.

Aпелативният прокурор на София Радослав Димов съобщи, че посещавал „ Осемте джуджета “ като клиент, само че не и частния клуб SS
Снимка: БТА

На чуването пристигна по-късно и Маноил Манев от ГЕРБ, с цел да попита какво се случва и упрекна ПП-ДБ, че вършат предизборна акция, назова протичащото се избирателен цирк и предложи на залата, в която заседава комисията, да написа " Предизборен щаб ", съобщи. 

Изказа се и Мирослав Иванов от ПП-ДБ, който отхвърли обвиняванията и напомни, че преди да настъпи разлъката сред ръководещите, от ГЕРБ са намирали за доста значима работата в тази комисия.

Намесиха се и от опозицията. Гроздан Караджов от Има Такъв Народ се обърна към магистратите в залата, заявявайки, че те са употребявани в една предизборна борба, а Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия сподели, че отхвърля да взе участие в фамилните драми на сглобката.  

Изслушвания въпреки всичко имаше 

Извън политическите диспути в залата, по време на чуването си апелативният прокурор на София Радослав Димов  съобщи, че когато е посещавал заведението " Осемте джуджета ", не е виждал никого от управлението на прокуратурата там. Обясни и, че посещавал заведението само като клиент, тъй като било близо както до към този момент закритата Специализирана прокуратура, по този начин и до неговия дом. Каза също, че че не е посещавал частния клуб SS, съобщи Българска телеграфна агенция. 

На въпрос от ГЕРБ-СДС по какъв начин е стигнал до позицията на апелативен прокурор, Димов изясни, че е определен на тази служба посредством конкурс на Висш съдебен съвет.

Божидара Ганева от Софийската градска прокуратура заяви за напън поради делото на Мартин Божанов
Снимка: БТА

Божидара Ганева от Софийската градска прокуратура пък съобщи, че има  възбрана със заповед от административния началник да се среща , да удължава периоди, да прави каквато и да е административна активност, както по делото на Мартин Божанов, така и по това на Петьо Петров ". Тя изиска думата и изрази готовността си да отговори на въпроси, в случай че има такива, макар че нейно чуване не бе планувано в дневния ред, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Градският прокурор Илияна Кирилова съобщи на собствен ред, че кръгове няма и в никакъв случай не е оказала въздействие на нито един прокурор, по нито едно дело. " Ако желаете, проведете анкета. Не съм и допускала такива дейности ", добави тя. Кирилова изясни още, че има отчет на ГДБОП, който е по заповед на Бойко Рашков , по времето му на вътрешен министър, във връзка с полицейски коли, които са стояли пред заведението " Осемте джуджета ".

Градският прокурор на София Илияна Кирилова бе безапелационна, че кръгове няма и в никакъв случай не е оказала въздействие на нито един прокурор, по нито едно дело
Снимка: БТА

" От отчета разбрах, че не се открило дали тези коли са охранявали ресторанта. Нямам спомен в него да се загатва и имената на и.ф. основен прокурор, сподели градският прокурор. Тя добави, че изрично не познава Мартин Божанов и юрист Емил Писков, а Велимир Атанасов го познава единствено като арбитър в районния съд

Кирилова сподели още, че в прокуратурата се работи и по двата проблема - Нотариуса и Пепи Еврото, само че не пожела да каже какво е споделила пред специфичния прокурор Даниела Талева.

Бившият член на Висш съдебен съвет и сегашен следовател в Националната следствена работа Ясен Тодоров , чието име се появи в разнообразни медийни изявления като част от листата с магистрати, членували в клуб SS, самичък изиска да бъде изслушан пред комисията. Той бе безапелационен, че не познава Мартин Божанов и даже не знаел по какъв начин наподобява, а в клуба SS не бил ходил от години.

Относно Петьо Петров - Еврото Тодоров уточни, че го познава " от края на предишния или началото на този век ", само че от момента, в който Петров станал заместник-директор на столичното разследване през 2004 година, връзките им се развалили.

" От момента, в който стана зам.-директор на столичното разследване отношението му към мен се промени в не добра посока. Не желая да се окайвам от неща, които са ми се случвали, само че от този момент не поддържам връзка с него ", съобщи Ясен Тодоров.

Снимка: БТА

Той съобщи още, че " Джуджетата " меко казано не го " долюбват ", а по-късно посочи, че има поради не кръга към Петьо Еврото, а самия него. Тодоров знаел къде е бил ресторантът " Осемте джуджета ", тъй като е в центъра на София и минавал неведнъж от там, само че не влизал, тъй като знаел, че се държи от Петров, с който не желал да поддържа връзки.

На въпрос кой съгласно него е изпратил листата на близки до Нотариуса магистрати до Атанас Атанасов, Ясен Тодоров изясни, че не знае кой е пуснал този лист в пощенската кутия на Атанасов, само че знаел за какво не е пуснат в неговата, тъй като двамата живеели на 150 метра един от различен.

" Момчетата и девойките от жандармерията, които го охраняват, знаят доста добре с кого се виждам, по какъв начин пребивавам и къде вървя. Имам съмнение от къде е този лист, само че не мога да го изкажа, тъй като може да се окаже клеветническо ", сподели още Тодоров.

Той уточни, че не може да разяснява дали има кръгове за въздействие в прокуратурата, защото не работи там, само че акцентира, че в следствието изрично кръгове няма и всички следователи си правят съзнателно и професионално работата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР