Днес, ден след злополучния полет на ракета “Союз-2.1б от космодрума

...
Днес, ден след злополучния полет на ракета “Союз-2.1б от космодрума
Коментари Харесай

Ракетата Союз се е провалила, защото софтуерът й не знаел, че лети от Восточний…

Днес, ден след злощастния полет на ракета “Союз-2.1б ” от космодрума Восточний, към този момент има изясненост каква е повода, довела до неуспеха. Журналистът Анатолий Зак от уеб страницата RussianSpaceWeb.com се базира на вътрешни източници, съгласно които не е имало недостатък на хардуера, а става въпрос за софтуерен гаф. Изненадващото и невероятното е, че софтуерът на блока “Фрегат ” не е имал верните настройки за новия космодрум Восточний, а са били употребени старите настройки, типични за обичайните съветски космодруми Байконур и Плесецк.

Като резултат от гафа откакто “Фрегат ” се е отделил от третата степен на ракетата-носител, блокът е трансформирал ориентацията, тъй като пресметнал, че има огромно отклоняване от плануваната траектория. “Фрегат ” запалил мотора си, което се оказало самоубийствена маневра – вместо да доближи до вярната орбита, блокът дружно със спътниците влезнали назад в земната атмосфера.

Вчерашното изстрелване бе второто, извършено от новия съветски космодрум Восточний… и то приключи с неуспех. Снимка: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР