Днес държавите членки постигнаха съгласие относно редица мерки за подкрепа,

...
Днес държавите членки постигнаха съгласие относно редица мерки за подкрепа,
Коментари Харесай

Сушата в Европа: държавите членки постигнаха съгласие относно мерките за подкрепа, предложени от Европейската комисия

Днес страните членки реализираха единодушие по отношение на редица ограничения за поддръжка, препоръчани от Комисията и целящи облекчение на финансовите усложнения, изпитвани от земеделските стопани в резултат на неподходящи климатични условия, както и възстановяване на наличностите от фуражи за животните.

Пакетът от действия, за който гласоподаваха през днешния ден страните членки, включва опция за по- огромни предплатени заплащания и няколко изключителни дерогации от разпоредбите за екологизиране, с цел да могат земеделските стопани да разполагат с задоволително фуражи за своите животни.

Комисарят по въпросите на земеделието и развиването на селските райони Фил Хоган съобщи: „ От самото начало на рисковите климатични феномени ние следим от близко ситуацията и имаме подготвеност да подкрепим нашите аграрни производители. Комисията поддържа тесни контакти с всички страни членки и при нужда подхваща бързи действия. Тези ограничения следва да са от изгода за европейските аграрни стопани както във финансово отношение, по този начин и за справяне с дефицита на фураж и вероятните последствия от него. “

Като първа стъпка, в границите на ограниченията за поддръжка засегнатите аграрни стопани ще могат да получат по-висок от обичайно полагащия им се % от заплащанията по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП). Чрез тези заплащания ще се обезпечат повече финансови запаси за земеделските стопани, които ще получат до 70 % от директните заплащания, считано от средата на октомври, и 85 % от заплащанията за развиване на селските райони, незабавно щом решението бъде признато.

Второ, тези ограничения разрешават дерогации от някои от разпоредбите за екологизиране, като задачата е да се подобрят наличностите от фуражи. Това включва следните благоприятни условия:

- земята, оставена под угар, да се преглежда като обособена просвета или като екологично насоченa повърхност, макар че е употребена за паша или от нея е прибрана реколта;

- междинните култури да се засяват като чисти култури (а не като примес от култури, както се изисква съгласно действащите правила), в случай че са предопределени за паша или за произвеждане на фураж;

- избраният за междинните култури 8-седмичен най-малък интервал да се редуцира, с цел да могат замеделските стопани в точния момент да засеят след тях зимните култури.

След днешното гласоподаване пакетът следва да бъде публично признат при започване на септември. Комисията продължава да е в контакт с всички страни членки по отношение на последствията от сушата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР