Днес човечеството притежава технологичната способност за пътешествия в космоса. Хора

...
Днес човечеството притежава технологичната способност за пътешествия в космоса. Хора
Коментари Харесай

Готово ли е човечеството за среща с извънземна цивилизация?

Днес човечеството има софтуерната дарба за пътешествия в космоса. Хора непрестанно живеят в галактическото пространство, на “Международната галактическа станция ”. Роботизирани апарати летят до Марс и другите планети. Телескопи работят в космоса и търсят извънслънчеви планети, на които може да има живот…

И несъмнено, имаме и програмата SETI, която е дейна повече от 50 години. Непрекъснато се сканира небето за възможното съществуване на извънземни радиосигнали. Вярно е, че до този миг не са открити такива, нито каквито и да е доказателства за съществуването на чуждоземен живот.

И въпреки всичко, в случай че извънземни цивилизации в действителност съществуват? Нека си представим – в случай че на следващия ден научим, че е сбъднат контакт с различен рационален тип, по какъв начин бихме реагирали?

Изобщо, готово ли е човечеството за такава среща? Как биха реагирали елементарните хора?

 Alien Contact

Според научно изследване човешката цивилизация още не е подготвена за среща с хипотетична извънземна цивилизация. Credit: Jose Antonio Penas/Sinc.

Въпросът става още по-сериозен, откакто участниците в SETI желаят да придвижат програмата една стъпка по-напред. Не просто да се прослушват небето за радиосигнали, а интензивно да се търси контакт с извънземни, като ние изпращаме радиосигнали. Говори се за Активно SETI, или METI = Messages for Extra-Terrestrial Intelligence (Съобщения за извънземен разум). Вярно е, че участниците в плана са любопитни и желаят да вземат участие. Етическият въпрос обаче е – имат ли право те да се пробват да да реализират контакт с извънземна цивилизация, и по този начин надали не да бъдат представителите на цялата планета? Защо би трябвало да вземат това решение от името на всички? Ако опитите им се увенчаят с триумф? Подготвени ли сме?

В търсене на отговори на тези въпроси професор Габриел де ла Тор, който е взел участие в плана “Марс 500 ”  и в други изследвания на Европейската галактическа организация, взема решение да направи едно изследване. Съставя анкета и я изпраща към 116 студента в Съединени американски щати, Италия и Испания. Анкетата ревизира тяхното знание по астрономия, по какъв начин те възприемат материалния ни свят, какво мислят по въпроса за контакт с извънземните и дали мислят, че Бог е основал Вселената.

Резултатите са оповестени в научното списание Acta Astronautica. Те демонстрират, че човечеството към момента не е готово за контакт с извънземна цивилизация.

Проучването демонстрира, че познанията на обществото като цяло за космоса и нашето място във Вселената е незадоволително. Поради тази причина би трябвало да има повече обучение, повече информираност, повече популяризация. Накратко професор де ла Тор счита, че “имаме потребност от нов Галилей, който да ни поведе напред ”.

Проучването потвърждава, че студентите, както и обществото, не са задоволително осведомени по редица астрономически въпроси, без значение от огромния напредък в науката и технологиите през последните години. Освен това множеството хора пречупват въпросите за космоса през техните религиозни вярвания. В случай на световна рецесия (включително и такава с извънземни) хората са по-склонни да разчитат на политиците да вземат вярното решение.

Всичко това е симптом за социална незрялост. Наистина, още не сме подготвени за срещи с извънземните като общество.

Много аспекти са неразбираеми към идния контакт. Физикът Стивън Хокинг неведнъж е предупреждавал, че в случай че изпълним контакт с някоя цивилизация, може тя да се окаже по-технологично напреднала. Това може да крие опасности. Въпроси като такива дали ще ни поробят, са доста настоящи.

Пълното име на научната публикация и препоръка към нея:

Gabriel G. De la Torre. “Toward a new cosmic consciousness: Psychoeducational aspects of contact with extraterrestrial civilizations ”. Acta Astronautica 94 (2): 577-583, 2014.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР