Днес честваме Националния празник на България. 145-ата годишнина от Освобождението

...
Днес честваме Националния празник на България. 145-ата годишнина от Освобождението
Коментари Харесай

145 години свобода! Честит празник, българи!

Днес честваме Националния празник на България. 145-ата годишнина от Освобождението ще бъде маркирана с редица прояви в цялата страна.

През 1878 година сме били една от най-младите народи в Европа.

За страна, която празнува едвам 145 години от началото на своята самостоятелност, България не се показва демографски по никакъв начин зле.

Подписването на Санстефанския кротичък контракт на 19 февруари (по остарял стил) през 1878 година заварва страната с население от близо 3 милиона души. А 145 години по-късно тя има 6,5 милиона жители, т.е. двойно повече, и то единствено тези, които живеят в рамките на страната.

Вярно е, че през тези над 14 десетилетия българите са били и повече – през 1962 година се ражда 8-милионният жител, а в края на 80-те години на предишния век се очакваше и раждането на 9-милионния. Но измененията, които започнаха с рухването на Берлинската стена и отварянето на границите, доведоха до понижаване на популацията до сегашните 6,5 млн. души.

Историческият връх Шипка е един от центровете на тържествата.

Министър-председателят Гълъб Донев ще взе участие в тържественото честване на връх Шипка, с което ще бъде маркиран Националният празник на България 3 март и 145-ата годишнина от Освобождението. За обезпечаване на публичния ред е проведен и пропускателен пункт на полицията в подножието на Паметника на свободата.

Празничните прояви на Шипка стартират в 11 часа с концерт на площадката пред Паметника на свободата. От 11.30 ч. министър председателят Гълъб Донев ще одобри почетния часовой, след което ще стартира заупокойната молитва в памет на починалите воини, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

Паметникът на свободата ще работи с удължено работно време до 19 ч., изясни шефът на Национален парк-музей " Шипка-Бузлуджа " Чавдар Ангелов.

" Паметникът на свободата ще бъде по традиция оставен отворен до приключването на формалната гала. Всеки, който желае да прегледа нашата експозиция ще може да направи това, условно, след 12.30 ч. "

Посетителите на Шипка ще се ревизират за неразрешени предмети през контролно-пропускателен пункт, осведоми комисар Илиян Илиев от полицията в Стара Загора.

Паркирането на върха ще се прави по предписание на органите на реда.

" Един зов към жителите, които желаят да посетят храм-паметника – да не носят в себе си ножове, палки и други такива неразрешени предмети, поради всеобщото посещаване на мероприятието. "

Въведени са и ограничавания в прохода " Шипка " – до 18 часа ще бъде спряно двупосочното директно придвижване. Алтернативният маршрут е през Прохода на републиката.

Към Шипка ще се позволяват участниците в честването на 3 март, като до 12.30 ч. се обезпечава еднопосочно придвижване на колите в посока към връх Шипка, а след този час колите ще минават еднопосочно в посока Габрово и Казанлък.

След 18 ч. ще бъде възобновено естественото напредване през прохода.

На 3 март през 1878 година е подписан Санстефанският кротичък контракт. Той поставя край поставя края на Руско-турската война от 1877- 1878. Трети март е разгласен за народен празник през 1990 година.

Молебен и гала по издигането на националния байрак в София за празника
В Пловдив митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм " Света Богородица ".

Пред паметника на освободителите на хълма Бунарджика ще се състои тържествена гала и ще бъдат поднесени венци и цветя. По традиция по-късно ще бъде отслужена панихида за починалите за свободата на България герои пред паметника на опълченците на Централни гробища.

Вечерта на площад " Централен " ще се организира тържествена заря-проверка с присъединяване на военни формирования от Пловдивския гарнизон.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР