Днес честваме 136 години от Съединението на Княжество България и

...
Днес честваме 136 години от Съединението на Княжество България и
Коментари Харесай

Честваме 136 години от Съединението

Днес честваме 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Отбелязването на празника стартира още от през вчерашния ден, когато президентът Румен Радев взе участие в тържествена гала на площад " Съединение " в Чирпан.

Президентът одобри почетния строй, след което произнесе слово. В речта си пред десетките публични посетители и жители на Чирпан той дефинира Съединението като " първия блестящ, сполучлив епизод в нашата нова история и разцвет на стремежа на нашите предшественици към свободна, обединена, мощна и съвременна България ", съобщи БНР.

Държавният глава напомни подвига на чирпанската чета , която потегля към Пловдив, с цел да взе участие в събитията на 6 септември.

" Именно те трансфораха Съединението в победа на българския дух , в успех на персоналната храброст и националната воля, в триумф на държавническата зрялост и мъдрост в името на националния блян ", съобщи Румен Радев.

След това той прикани наследниците на участниците в чирпанската чета да пазят паметта за своите прародители и да я предават на идните генерации

" Защото имам вяра, че тази невидима нишка наизуст и респект ще продължи и отсега нататък да ни въодушевява, да ни показва пътя, да ни дава мощ, с цел да проправяме дружно като народ пътя си към утрешния ден ", акцентира президентът.

Последва тържествена заря-проверка. В края й президентът получи като подарък картина. Днес тържествата за празника на Чирпан и 136-та годишнина от Съединението не престават с тържествена сесия на Общинския съвет и литургия.

Днес в 10.00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата " София - столица на обединена България ".

В 10.30 часа президентът Румен Радев ще посети катедралния храм " Пресвето сърце Исусово " в град Раковски. Там президентът ще организира среща с католическата общественост в града, оповестява прессекретариатът му. След това, в 12.30 часа, Румен Радев ще бъде в пловдивското село Белозем.

Вечерта - в 20.30 часа на площад " Съединение " в Пловдив ще се състои тържествената заря-проверка във връзка Деня на Съединението. В нея присъединяване ще вземат президентът Румен Радев , вицепрезидентът Илиана Йотова , министърът на защитата Георги Панайотов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР