Европейската централна банка и Европейската комисия установиха, че България е

...
Европейската централна банка и Европейската комисия установиха, че България е
Коментари Харесай

Главчев след провала на Денков с еврозоната

„ Европейската централна банка и Европейската комисия откриха, че България е спазила всички критерии за влизане в еврозоната, като се изключи един – ценовата непоклатимост. Очаквам до края годината страната ни да извърши и този критерии и ще желая изключителни конвергентни отчети от ЕЦБ и от Европейска комисия и ще можем да покажем готовността си за присъединение към еврозоната “.

Това съобщи министър-председателят Димитър Главчев при започване на днешното държавно съвещание.

Днес Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласиха конвергентните отчети за 2024 година, в които показват оценката си за напредъка по пътя към еврозоната, реализиран от шестте страни членки, задължени да одобряват еврото: България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

„ Днес приехме и Закона за въвеждане на еврото в България. Това е една практическата подготовка за въвеждането на евро валутата у нас. Надявам се народните представители да одобряват Закона най-скоро, с цел да бъде обезпечена предвидимост за българските жители, бизнеса и администрацията по какъв начин да бъде въведено еврото, след приемането на България в еврозоната “, акцентира министър-председателят.

От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, ще бъдат увеличени с 11%, което ще увеличи приходите на близо 2 милиона пенсионери. Благодарение на това осъвременяване се чака междинният размер на пенсиите за застрахователен стаж и възраст през 2024 година да доближи 971 лева, което е с над 110 лева повече спрямо предходната година. След актуализацията близо 200 000 пенсионери ще преминат над линията на беднотия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР