Днес честваме 136 години от Съединението на България. Денят, в който

...
Днес честваме 136 години от Съединението на България.
Денят, в който
Коментари Харесай

Честваме 136 години от Съединението на България

Днес честваме 136 години от Съединението на България.

Денят, в който се прави фактическото обединяване на Княжество България и Източна Румелия. Акт, дал на страната ни правото да върне в границите си земи, които исторически ѝ принадлежат.

На този ден през 1885 година в Пловдив, след боен прелом се основава краткотрайно държавно управление, което афишира присъединението на Източна Румелия към Княжество България.

136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде маркирана с поредност прояви в цялата страна.

Център на честванията е Пловдив. Тържествената заря инспекция на пл. „ Съединение “ стартира в 20,30 часа. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. Церемонията ще бъде излъчена директно по Българското национално радио (БНР).

В София, денят на Съединението ще бъде маркиран с тържествена гала пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг, а в 12 часа пред постройката на президентството ще се извърши тържествена промяна на почетния гвардейски часовой.

Във Враца за пета поредна година празникът на Съединението ще бъде маркиран пред паметника на починалите във войните за национално обединяване. Военният паметник, прочут като „ Лъвчето “, е построен с дарения в символ на благодарност преди близо век.

Група от пенсионерски клуб „ Съединение “ се включва в тържествата във Враца
Във Велико Търново, където Съединението за първи път е прието като политически акт от княз Александър Първи, честванията през днешния ден ще бъдат ознаменувани с камбанен звън от всички църкви в града. С боен обред пред Общината ще бъде повдигнат националният байрак. Пред паметника „ Майка България “ ще бъдат поднесени цветя на благодарност, а свещеници ще отслужат празничен богослов. Курсантите на Националния боен университет ще преминат в церемониален марш в центъра на града. Вечерта ще бъде излъчен аудио-визуалният театър „ Царевград Търнов - тон и светлина “.

В Ямбол отбелязването на Съединението ще стартира с осъществявания на патриотични и възрожденски песни на Ямболския духов оркестър на площада пред общината. След издигането на националния байрак и отслужването на признателен молебен, честването ще продължи със шествие по централните улици до паметника на починалите за националното ни избавление, където ще бъдат поднесени цветя и венци. По случай Празника в града бяха сложени близо 300 нови национални флага по огромните пътни артерии.

Честванията за историческото събитие започнаха нощес в град Съединение с възстановка на събитията отпреди 136 години, а на тържествената заря-проверка в Чирпан президентът Румен Радев прикани жителите на града да пазят паметта на предшествениците си и да я предават на поколенията.

„ Защото имам вяра, че тази невидима нишка наизуст и респект ще продължи напред да ни въодушевява, да ни показва пътя, да ни дава мощ, с цел да проправяме дружно като народ пътя си към утрешният ден “, сподели той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР