Днес честваме 136 години от Съединението на България. Денят, в

...
Днес честваме 136 години от Съединението на България. Денят, в
Коментари Харесай

Днес се навършват 136 години от Съединението на България |

Днес честваме 136 години от Съединението на България.

Денят, в който се прави фактическото обединяване на Княжество България и Източна Румелия. Акт, дал на страната ни правото да върне в границите си земи, които исторически ѝ принадлежат.

На този ден през 1885 година в Пловдив, след боен прелом се основава краткотрайно държавно управление, което афишира присъединението на Източна Румелия към Княжество България.

Актът на Съединението получава дипломатическо и интернационално самопризнание през 1886 година.

136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде маркирана с поредност прояви в цялата страна.

Център на честванията е Пловдив. Тържествената заря инспекция на площад „ Съединение “ стартира в 20,30 часа. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. 

По традиция празникът ще стартира в катедралния храм „ Света Богородица “, където митрополит Николай ще отслужи молебен.

По-късно в двора на църквата ще бъде открит монумент на възрожденеца Гаврил Кръстевич, труженик за културното отделяне на българите в Османската империя.

Официални лица и жители по-късно ще положат венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов до Римския стадион.

Привечер пред военния клуб ще има възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от членове на комитет „ Родолюбие “, а в историческия музей публично ще бъде открита най-новата му непрекъсната експозиция „ Пловдив по пътя на модерния свят “.

В София, денят на Съединението ще бъде маркиран с тържествена гала пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг, а в 12 часа пред постройката на президентството ще се извърши тържествена промяна на почетния гвардейски часовой.

Във Враца за пета поредна година празникът на Съединението ще бъде маркиран пред паметника на починалите във войните за национално обединяване. Военният паметник, прочут като „ Лъвчето “, е построен с дарения в символ на благодарност преди близо век.

Честванията за историческото събитие започнаха нощес в град Съединение с възстановка на събитията отпреди 136 години, а на тържествената заря-проверка в Чирпан президентът Румен Радев прикани жителите на града да пазят паметта на предшествениците си и да я предават на поколенията.

„ Защото имам вяра, че тази невидима нишка наизуст и респект ще продължи напред да ни въодушевява, да ни показва пътя, да ни дава мощ, с цел да проправяме дружно като народ пътя си към утрешният ден “, сподели той, представен от БНР.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР