Днес бяха изслушани главният съдебен инспектор Теодора Точкова, бившият ръководител

...
Днес бяха изслушани главният съдебен инспектор Теодора Точкова, бившият ръководител
Коментари Харесай

НАП проверява съдийка, свързана със съдружник на Нотариуса

Днес бяха изслушани основният правосъден контрольор Теодора Точкова, някогашният началник на закрития профилиран съд Георги Ушев, арбитър Галя Георгиева и прокурорът от Софийската районна прокуратура Константин Сулев, който е обвиняем за длъжностно закононарушение поради работата си по аферата " Осемте джуджета ".

Покрай свадите към Нотариуса и " Осемте джуджета " Инспекторатът се е самосезирал и е почнал инспекции на общо 10 магистрати. Техните имена не бяха обявени. 

Главният контрольор на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС) Теодора Точкова съобщи, че разбор на информацията в имуществените заявления в интервала 2016 - 2022 година не е открил разлика сред приходите и разноските на магистратите, които ще се ревизират, и обвързваните с тях лица.

Изпратен е сигнал до Националната организация за приходите и Комисията за противопоставяне на корупцията против магистратка, за противоречие сред имуществено положение и подадената от нея декларация, която надвишава 10 хиляди лв.. Съдийката е близка до съучастник на Мартин Божанов, с който са употребили един и същи офис. На магистратката е осъществена и инспекция за честност.

Точкова заяви още, че прокуратурата е позволила инспектори да се срещнат с материалите по досъдебното произвеждане против Мартин Божанов по отношение на осъществяваните от тях инспекции. Това се е случило, откакто прокуратурата е съобщила обществено, че има данни за магистрати, свързани с " SS " клуб и Божанов.

В огромната си част българските магистрати са честни хора. Смятам, че институциите и обществото им дължат почитание, разясни основният контрольор Теодора Точкова. По мотив обвинявания в общественото пространство тя сподели, че инспекторатът не е " бухалка ".

По време на чуването Точкова заяви и за 13 оферти за формиране на дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване по отношение на открити данни при инспекциите за интегритет почти от 2017 година досега. Тя посочи, че тези инспекции са единствено по откритите данни по инспекциите. Общо всички оферти за дисциплинарни санкции са към 65, добави Точкова.

Съдия Георги Ушев от Софийския апелативен съд, някогашен ръководител на Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд, категорично отхвърли да е поддържал директни или индиректни контакти с Мартин Божанов.

Ушев добави, че не е посещавал заведение, в което достъпът се реализира с карта, не знае за групи за въздействие в профилирания съд и апелативния спецсъд, както и че няма нищо общо с групата на Божанов. По отношение на предприемача Веселин Денков и ограниченията му за неотклонение в профилирания съд Георги Ушев сподели, че са извършени 13 каузи по претенции за промени на мярката за неотклонение на Денков, само че по нито едно от тях не е съдия-докладчик, а по две е бил разпределен да взе участие в правосъден състав. Не е редно подсъдими и техни доближени лица да се изричат като последна инстанция за правосъдни актове, и то в българския парламент, коментира магистратът. 

Откакто съм напуснал Софийския областен съд, не съм поддържал контакти с юрист Велимир Атанасов, добави арбитър Ушев.

Не познавам Петьо Петров, не познавам Мартин Божанов и не съм ги виждал, изясни пък прокурорът от Софийска районна прокуратура Константин Сулев. 

Също по този начин Сулев сподели, че не е уронвал престижа на прокуратурата и в никакъв случай в годините никой не му е влияел.

Прокурор Константин Сулев изясни, че е един от прокурорите по делото в Софийска районна прокуратура против Петьо Петров - Еврото, само че не го е образувал той, а негов сътрудник, също по този начин не е участвал на претърсвания и изземвания по следствието.

Във връзка с прокурор Йордан Петров, който образува дело против него, прокурор Сулев сподели, че са работили съвсем две години в една стая. Прокурор Сулев добави, че единствените му контакти с Иван Гешев са били, когато го е е разпитвал като очевидец.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР