Днес бе направена първа копка по проект Подобряване на водния

...
Днес бе направена първа копка по проект Подобряване на водния
Коментари Харесай

Мащабен проект подобрява водния режим в местност „Пода“ и я превръща в по-добро местообитание за птиците

Днес бе направена първа копка по план „ Подобряване на водния режим и ръководство на сукцесионните процеси във влажни зони с интернационално значение „ Комплекс Ропотамо “, в „ Местност Пода “ и „ Езеро Вая ”. Проектът е изпълняван от Регионална дирекция по околна среда и водите-Бургас /РИОСВ-Бургас/ “

Стойността на строително-монтажните работи за обектa в Рамсарско място в предпазената околност е 3 152 452,60 лв. без Данък добавена стойност.

Подробности за плана бяха дадени на конференция през днешния ден от шефът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов , ръководителят на плана инж. Станислав Стоянов и представителят на фирмата-изпълнител „ Хидроинженеринг Бургас “ ДЗЗД инж. Щерион Костов .

Павел Маринов. Снимка: Искра.бг

Според инж. Стоянов най-отговорната активност по цялостният план е точно подобряването на водния режим в предпазена околност „ Пода “, основаването на нови местообитания за птиците там, както и построяването на система за надзор на водното равнище .

„ В момента строителите са си разделили дейностите на четири бригади и правят четири успоредни действия, с цел да могат да свършат до края на декември. Работата е извънредно виновна, защото нямаше по какъв начин строителната активност да стартира преди края на август, защото е обвързвана с размножителния интервал на птиците “.

Подробности за дейностите, които предстоят до края на годината даде и инж. Щерион Костов , който също призна, че работата ще бъде по-предизвикателна, защото се работи в предпазена околност .

Пресконференция. Снимка: Ислра.бг

Първата активност по осъществяването на плана ще бъде северозападния завършек на местността, където следва да бъде ремонтиран отводнителен канал , издигнат в края на 80-те години на предишния век. 

„ Съществуването на този канал не може да бъде разпознато на място, а единствено от сателитни фотоси, защото е целият обраснал в гъста растителност. Навремето той или не е бил приключен изцяло или доста бързо е бил затлачен и е спрял да действа. В момента той не провежда никаква вода, а вместо това по време на огромни дъждове основава повече проблеми, в сравнение с взема решение “.

Предстои каналът да бъде напълно възобновен и удълбочен , водните му откоси ще бъдат заскалени, а самият той ще навлиза на 200 метра във вътрешността в морето. По този метод той ще може да действа отсега нататък постоянно с най-хубавите си параметри .

В непосредственост до него следва да бъде изграден  свръхсолен басейн с размери 400 на 70 метра, който ще се зарежда следено със солена вода.

„ Това ще се трансформира в едно положително място за развиването на растенията европейска солянка, което от своя страна ще трансформира тази повърхност в подобаваща за преминаващите от там птици. Ще се сътвори едно огромно местообитание на съответни типове “.

Ще бъде възобновена и компрометираната каменна дига , която се намира на самия бряг на Черно море, на 200-300 метра от посетителския център на „ Пода “. Тя е в неприятно положение и сега не може да извършва функционалността си да защищава площите от високите талази в морето

Директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов от своя страна съобщи, че подобен план за първи път се извършва в този регион, а фактът, че се отделят действителни пари за поддръжката на предпазени територии е доста прекрасен.

„ Но тук идва въпросът какво ще вършим, откакто парите свършват и след какъв брой време ще е належащо да се прави отново нещо сходно. “

Според него най-важното оттук насетне да се вършат годишни проекти за ръководство , за които да има финансиране от годишния бюджет на Регионална инспекция за опазване на околната среда. По думите му до момента такова нещо не е правено, макар че околната среда е приоритет за региона. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР