Днес бе финализиран Националния рамков договор /НРД/ за медицинските дейности

...
Днес бе финализиран Националния рамков договор /НРД/ за медицинските дейности
Коментари Харесай

Увеличиха цените на медицинските дейности и диагностика

Днес бе финализиран Националния рамков контракт /НРД/ за медицинските действия за от 2023 до 2025 година , оповестиха от Българския лекарски съюз /БЛС/. До това се стигна след цяла година интензивни договаряния , извършени с разнообразни управления на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.

Тригодишният контракт беше подписан в Министерството на здравеопазването от министър проф. Христо Хинков , ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров и шефът на НЗОК Станимир Михайлов .

Министър Хинков съобщи, че счита да предложи законодателни промени за подписването на рамковите контракти да става годишно, защото всяка година се приема бюджет .

Д-р Иван Маджаров от своя страна отговори, че поддържа сходна самодейност , защото съгласно него тригодишният контракт замразява системата за прекомерно дълъг интервал от време.

„ Надявам се следващата година да договорим доста покачване на цените на клиничните пътеки “.

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов посочи, че за него това е първият рамков контракт и е положил старания за диалогичност.

Сред новите моменти в текстовата част на плана са да няма предел в направленията , които персоналните лекари издават на диспансеризираните пациенти за експерт.

Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място персоналните си мобилни телефонни номера, само че ще би трябвало да има посочен телефонен номер на лекарската процедура. По отношение на глобите те да не се кумулират при еднотипни нарушавания и при първа инспекция.

Друга оригиналност в текстовата част на новия контракт е лечебните заведения да могат да „ трансферират “ до 10% от леглата си от една клиника в друга от същия вид. Приемащ доктор в болничното заведение също по този начин към този момент ще може да бъде и без компетентност .

НРД постава акцент през идващите три години върху извънболничната помощ , където има сериозен растеж на цените . Средното нарастване за първичната извънболнична помощ /ПИМП/ е 24%, а в профилираната извънболнична помощ /СИМП/ – 22%.

Първичният обзор към този момент ще бъде на цена от 40 лева . или нарастване от 6 лв., а вторничния нараства с 2 лева и към този момент ще бъде 15 лева Новата цена на първичния обзор при педиатър е 42 лева . Ръст има с 5 лв. и на прегледите по диспансерно наблюдаване и вторичните прегледи по майчино опазване на здравето .

Всички медицински действия в двата типа болнична помощ през годината ще бъдат преизчислени по новите цени.

От през днешния ден влиза в действие нарастването в медико-диагностичните действия /МДД/. Средният му размер е 14 на 100, като да вземем за пример в образната диагностика и клиничната патология повишаването е с 20 на 100. През месец септември предходната година медико-диагностичните действия също бяха увеличени приблизително с 18 на 100.

Без смяна остават цените в болничната помощ. Миналата година те бяха увеличавани два пъти през април и септември. През първите девет месеца на актуалната година е изплащана надлимитна активност в размер на 120 млн. лева и по този метод авансово е употребен запас от нарастването на бюджета за болнична помощ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР