Днес българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки изпрати въпроси

...
Днес българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки изпрати въпроси
Коментари Харесай

Джамбазки с въпрос към Съвета на ЕС и ЕК относно условията по приемането на България и Румъния в Шенген

Днес българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки изпрати въпроси до Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия с искане за съответно обяснение по отношение на условностите по приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Както е известно, на 30 декември 2023 година Съветът на Европейски Съюз заяви на делегациите си, чрез връзка 5950/23, приемането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода. Част от анекса на въпросното съглашение е така наречен взаимно изказване на Австрия, Румъния и България, което обрисува уговорките, които двете страни поемат по пътя си към пълноправно участие в Шенген.

Сред тези задължения са: увеличението на броя на граничните служители на реда по външните граници на Европейски Съюз, засиленото наличие на чиновници на ФРОНТЕКС, както и по-сериозна финансова поддръжка от страна на Европейската комисия за отбрана на външните граници. И в случай че тези условия са по-скоро позитивни, не може да се каже същото за изискването България и Румъния да одобряват назад без ограничавания мигранти - ангажимент, който двете страни по този начин или другояче съблюдават съгласно Дъблинското съглашение. Кое постанова експлицитното споменаване и ударение на този ангажимент? Отговорът е елементарен и го намираме в заключението на въпросната връзка:

Ангажимент за разискване през 2024 за дата за вероятно унищожаване на инспекциите по сухопътните граници също според от сполучливото използване на всички спомагателни ограничения и задължения (точки 1 до 5), водещи до доста възстановяване на миграционната обстановка в Австрия.

„ Ето тук е разковничето. Австрия постанова своите условия България и Румъния да одобряват назад мигранти за, да се докара до „ доста възстановяване на миграционната обстановка в Австрия. Как това възстановяване ще бъде измерено остава мистерия и Австрия продължава да резервира правото си да блокира пълноправното участие на България и Румъния в сухопътният Шенген. Условие, с което това позорно държавно управление освен се е съгласило само че и размахва като триумф. " твърди Джамбазки.

Целта на въпросите, изпратени към Съвета и Европейска комисия, е да се даде съответен отговор - до каква степен правно обвързващо е съглашението сред България, Румъния и Австрия?

„ Предвид, че България по този начин или другояче е причастна към Дъблинското съглашение, е значимо да разберем дали тези задължения, поети от държавното управление на Продължаваме промяната/Демократична България и ГЕРБ са незаобиколимо изискване за по нататъшната ни интеграция в границите на Шенгенското пространство. Ако това е по този начин, българските жители имат право да знаят какъв брой и какви мигранти ще бъдат връщани тук. Ако пък не е незаобиколимо изискване, би трябвало да разберем за какво продължаваме да бъдем жертва на двоен стандарт и да бъдем държани отвън Шенген макар, че сме изпълнили всички нужни изискване. И в двата случая ГЕРБ и ППДБ дължат отговори на българските жители " добави още българския представител в Екологичен потенциал Джамбазки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР