Днес България отдава почит на народните будители - книжовниците, просветителите

...
Днес България отдава почит на народните будители - книжовниците, просветителите
Коментари Харесай

Честит празник, българи! Днес е Денят на народните будители

Днес България отдава респект на националните будители - книжовниците, просветителите и борците за национално избавление, съхранили през вековете духовните полезности на нацията и нейния морал. 
Още по темата
За първи път Денят на националните будители се празнува през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предлагането за отбелязване на 1 ноември като празник на националните будители.

От 1 ноември 1923 година с декрет на цар Борис Трети е разгласен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 година е неразрешен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, признат от 36-то Народно заседание на 28 октомври 1992 година, когато е разгласен публично за Ден на националните будители и за задочен ден за всички образователни заведения в страната.

Празникът през днешния ден ще бъде маркиран с тържествени прояви в цялата страна.

Пред постройката на президентската институция ще се състои обичайна гала по издигане на националния байрак. В 9:30 часа президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на Националната гвардейска част. След края на церемонията, от 9:50 часа в Гербовата зала на " Дондуков " 2 президентът ще насочи одобрение по случай Деня на националните будители. 

 

Държавният глава ще се включи в Тържественото заседание на Българската академия на науките, което ще се състои в зала " Проф. Марин Дринов " в 11:00 часа. Събитието е отдадено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и на 260 години от написването на " История славянобългарска ". Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски ще произнесе слово, а проф. Кирил Топалов ще приказва по тематиката " Великият светогорец и неговото дело на ползу роду болгарскому ". Преди тържественото заседание, в 10:00 часа, на паметника на Паисий Хилендарски (срещу патриаршеския храм " Св. Александър Невски " ) ще бъдат поднесени венци и цветя. Спектакъл с текстове от " История славянобългарска " и цитати от жития на Св. Паисий Хилендарски, както и осъществяване на камерния отбор " Йоан Кукузел - Ангелогласният ", са включени в програмата.

По самодейност на министър-председателя Гълъб Донев в постройката на Министерския съвет ще се състои Малък пладнешки концерт, с присъединяване на Младежка филхармония " Пионер ". Събитието е за всички работещи в държавната постройка - чиновниците от администрацията на Министерския съвет, членовете на служебния кабинет и конституционните съдии.

 

 

 

 
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР