Днес България избира кой ще влезе в новото 45-о Народно

...
Днес България избира кой ще влезе в новото 45-о Народно
Коментари Харесай

Избираме новите 240 в невиждани досега избори


Днес България избира кой ще влезе в новото 45-о Народно заседание. За присъединяване в избори те са се записали 30 партии и обединения, надлежно и толкоз ще бъдат номерата в бюлетината. Общо претендентите за 240-те места в новия парламент са 6895.

По данни на ГРАО право на глас през днешния ден имат 6 635 654 души. Има обаче и такива, които няма да могат да упражнят правото си на глас. И не тъй като са лишени от такова, като да вземем за пример наказаните за закононарушения, а тъй като са се заразили с COVID-19. Разболелите се и карантинираните от петък насам няма да могат да гласоподават даже и с преносимите COVID-урни, оповестиха още тогава от ЦИК.

Хората, които се намират в България, ще гласоподават в 11 983 секции. В болшинството от тях – 9398, ще има и машини за гласоподаване.

Подвижните секции за хора с увреждания са 409. Такива има и за карантинираните – 46. В лечебните заведения се разкриват други 199.

465 пък са секции те в чужбина. Най-много от тях ще бъдат ситуирани в Германия, Турция, Съединени американски щати и Англия, Испания, Франция и Австрия. Трябва да се означи и че за актуалните парламентарни избори бяха подадени рекорден брой заявки от сънародниците ни в чужбина , че желаят да гласоподават – над 87 хиляди, което е близо двойно повече по отношение на предишния избор за 44-тото Народно заседание, когато такова предпочитание бяха декларирали малко над 45 хиляди българи в чужбина. Именно заради тази причина и броят на секции те зад граница е рекордно висок.

Днешните парламентарни избори ще бъдат особени – поради пандемията. В и към изборните секции ще се съблюдава отдалеченост, основана е нужната дисциплинираност, стерилизация та тук-там (например химикалката в тъмната стаичка) ще е безусловно след всеки дал своя вот. Самите секции ще имат обособен вход и излаз. Когато има опашка от искащи да гласоподават – ще бъде обозначено по какъв начин, къде и на какво разстояние от другите хора да се изчаква. Тъмната стаичка също няма да е каквато сме привикнали да е – тя нама да има пердета, а входът й ще е извърнат към стената, с цел да не се допират гласуващите до паравана.

Както и на всички закрити места, съгласно заповедите, в секции те ще се влиза с маска, която покрива носа и устата. Когато демонстрираме персоналната си карта или паспорта, за идентификация ще би трябвало за малко да свалим маската си пред члена на секционната комисия, който да ни разпознае и откри в листата.

Избирателните секции в България се отварят в 7:00 ч. и ще бъдат затворени в 20:00 ч. Ако пред някоя секция в този час има чакащи, които желаят да гласоподават, изборният ден там ще бъде продължен, с цел да могат хората от опашката да упражнят правото си на глас. Но такива секции ще се затварят най-късно до 21:00 ч.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР