Днес България чества 180 години от рождението на Васил Левски.

...
Днес България чества 180 години от рождението на Васил Левски.
Коментари Харесай

Честваме 180 години от рождението на Апостола

Днес България празнува 180 години от рождението на Васил Левски. Чествания ще има в цялата страна.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще вземат участие в тържествената стратегия от 21.00 ч. на пл. „ Васил Левски “ в Карлово.

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили ще одобри почетния строй на представителни елементи на Българската войска и ще произнесе тържествено слово. Румен Радев ще сервира и венец пред паметника на Апостола на свободата.

В 18.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети с. Лесичово и ще взе участие в гала по разкриване на незабравим знак на Васил Левски.

Празникът на Карлово и честването на 180 години от рождението на Васил Левски стартират със света литургия в църквата "Свети Николай " в 9.00 часа. След това кметът и жители ще положат цветя на гроба на майката на Васил Левски Гина Кунчева.

От 10.00 ч. на пл. „ Константин Костенечки “ в село Костенец (Софийска област) ще бъде открита паметна плоча в чест на Васил Левски. Паметната плоча е направена с поддръжката на Вътрешна македонска революционна организация.

Събитието ще стартира с водосвет, ще участват народни представители от парламентарната група на Обединени патриоти, членове и симпатизанти на Вътрешна македонска революционна организация от района.

От 10 ч. Благоевград ще означи 180 години от рождението на Васил Левски с церемониален обред за полагане на цветя пред бюст-паметника на Апостола на българската независимост в града.

Проявите в негова чест ще продължат с рецитал в Регионалната библиотека "Димитър Талев ".

За поредна година паметта на Дякона ще бъде почетена в Благоевград и със съревнование по дълъг скок под мотото "Достойни за името на Апостола ". Организаторите на обичайна конкуренция по лъвски скок, която ще се състои на пистата в спортния комплекс "Пирин ", са община Благоевград и лекоатлетически клуб "Джордан ". Тя ще стартира в 10.00 часа, а възрастови за участниците няма.

Тържественото честване в Габрово ще бъде от 17.30 ч. пред Възпоменателната морена в градинката до Регионална библиотека „ Априлов – Палаузов”.

В честването ще вземат присъединяване артисти от Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “, оркестър „ Габрово” и Регионален исторически музей – Габрово.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР