Днес Административният съд на София-град даде ход на делото, заведено

...
Днес Административният съд на София-град даде ход на делото, заведено
Коментари Харесай

Съветници искат през съда информация за RDF инсталацията в София

Днес Административният съд на София-град даде ход на делото, заведено от общинските съветници от опозицията поради отхвърлянето на референдума за създаване на инсталацията за изгаряне на боклуци.

Общинският консултант Симеон Славчев припомня, че по самодейност на " Политическа група 5 " е бил пожелан референдум , на който жителите да изразят мнението си. С толичният общински съвет обаче е отхвърлил концепцията с довода, че примерните въпроси за референдума опонират на законодателството, защото допитванията до жителите не могат да бъдат свързани с бюджета.
 Всеки софиянец да знае по какъв начин ще се гори боклука, упорстват от ПГ-5
Всеки софиянец да знае по какъв начин ще се гори боклука, упорстват от ПГ-5

Поемането на дълг от Следствен отдел към окръжна прокуратура надалеч надвишава мандата

От общината не престават да упорстват, че жителите нямат право на глас във вземането на решението за завода за отпадък , недоволстват общинските съветници.

От страна на жалбоподателите в съда през днешния ден участваха Симеон Славчев, Венцислав Митов и Светослав Витков от " Политическа група 5 ", Милка Христова, Альоша Даков и Иван Таков от Българска социалистическа партия и Марта Георгиев от ДСБ. Те бяха съпроводени от жители, които желаят референдум за Завода за отпадък в София.

Милка Христова изиска доказателство от Общинския съвет на вписаното в претекстовете за отвод на референдума съображение, че то опонира на законодателството, защото е част от бюджета.

Общински съвет да каже в кой тъкмо бюджет е записано разходването на средства за инсталацията за боклуци, защото нито в бюджет 2017, нито в 2018 няма нито ред, няма нито лев за тази цел, настояха жалбоподателите.
 Горенето на отпадък в София – и рисково, и скъпо, убеждават Г5
Горенето на отпадък в София – и рисково, и скъпо, убеждават Г5

Референдум за ръководството на отпадъците желаят общинските съветници

Според Альоша Даков решенията на общината и Столичния общински съвет са подчинени на рекомендациите в отчета на консултантската компания Ramboll, който се дава единствено на британски език и след сключване на декларация за конфиденциалност.

От своя страна Симеон Славчев съобщи, че засекретяването на информация, обвързвана с създаване на завода за отпадък, не разрешава да бъде взето експертно и осведомено решение . На процедура икономическа и финансова аргументация на плана за създаване на апаратура за изгаряне на RDF е недостъпна за заинтригувани страни, заключи той.

От страна на отбраната юрист-консулът на Столичния общински съвет Семра Якуб Мехмед уточни, че вземането на решение за разходването на средствата за завода е конфиденциална информация , която не може да бъде популяризирана.

Предвид новите обстоятелства делото бе отсрочено за 7 юни.
 Изгарянето на боклуци не е на мода в Европа съгласно Демократична България
Изгарянето на боклуци не е на мода в Европа съгласно Демократична България

RDF инсталацията е нездравословна за здравето и стопански неизгодна, считат те
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР