Днес 84-милионна Турция чества Деня за възпоменаване на Ататюрк и

...
Днес 84-милионна Турция чества Деня за възпоменаване на Ататюрк и
Коментари Харесай

Днес 84-милионна Турция чества Деня за възпоменаване на Ататюрк

Днес 84-милионна Турция празнува Деня за възпоменаване на Ататюрк и празник на младежта и спорта, който е формален празник на страната.

Датата е емблематична и е обвързвана с две значими събития в живота и активността на създателя на Република Турция.   

На днешния ден преди 104 години Ататюрк, против който султанът издава смъртна присъда, дружно със сподвижниците си идва с кораба Бандърма в черноморския град Самсун и там поставя началото на войната за самостоятелност. Това е  време, когато огромна част от победената страна (включително Истанбул) са окупирани, а полицията на султана търси къде ли не Ататюрк, с цел да го обезглави. Така Мустафа Кемал взема решение да стартира борбата за самостоятелност, написа Българска телеграфна агенция.

Четири години по-късно този исторически ход на Ататюрк се увенчава с победа. От пепелищата на разпадналата се Османска империя той афишира основаването на Република Турция, чиято 100-годишнина ще се означи на 29 октомври 2023 година  

19 май се счита за повратна точка в историята на Република Турция.

Другото събитие е, че Ататюрк персонално приема 19 май за собствен персонален празник, за рожден ден, защото в акта за раждането му през 1881 година не е била вписана точната дата.

Приживе Ататюрк афишира 19 май за празник на младежта и спорта с думите: " Цялата ми вяра е в младежта ".

От 1938 година 19 май се празнува като народен празник - Ден за възпоменаване на Ататюрк и празник на младежта и спорта, в Турция и в приетата единствено от Анкара  Севернокипърска турска република, както и в дипломатическите представителства на Турция зад граница. 

В чест на празника светлинните на мостовете над Босфора бяха осветени в алено, в цвета на турския народен байрак.

По традиция празникът включва публична част - поднасяне на венци и поклонение пред първия президент на Турция Ататюрк в мавзолея-гробница в Анкара, в което взе участие държавното и политическото управление на страната отпред с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Честването продължава с разнообразни юношески и спортни изяви в другите елементи на страната. 

Също по традиция на този ден хиляди хора, от 7 до 70-годишни от цялата страна се стичат в мавзолея на Ататюрк. Предвижда се мавзолеят да бъде отворен до по-късно от формалното работно време, оповестиха турски медии.

Жителите на Истанбул пък се стичат в двореца Долмабахче на брега на Босфора, където Ататюрк склопява очи на 10 ноември 1938 година

Програмата за тържествата в Истанбул, оповестена от истанбулската огромна община, включва гала по полагане на венци пред паметника на Ататюрк на площад Таксим от регионалното и общинското управление на мегаполиса, която ще се състои тази заран.

Голяма част от деянията - спортни надпревари, шампионати, концерти на турски и задгранични реализатори ще бъдат изнесени в парка Малтепе, който е най-големият парк навън в азиатската част на Истанбул на крайбрежието на Мраморно море.

В доста общини на мегаполиса като Бешикташ Авджълар, Адалар, Бююкчекмедже, Бакъркьой ще се състоят шествия.

В градчето Килиос на черноморското крайбрежие на Истанбул ще започва третото издание на Истанбулския фестивал на караваните.  Фестивалът има за цел да събере запалянковци на каравани и фенове на природата посредством разнообразни спортни действия, надпревари и семинари.

Както при всички публични празници - всемирски и религиозни, публичният превоз ще бъде безвъзмезден освен за жителите на града, а и за гостите от чужбина.

Тазгодишният народен празник е на фона на идния втори кръг на президентските избори, който ще се състои на 28 май  сред сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който получи 49,5 на 100 на първия кръг, и опозиционния претендент Кемал Кълъчдароглу с резултат 44,9 на 100.

Класиралият се трети с 5,2 на 100 на първия кръг претендент Синан Оган от алианса АТА се оказа в позиция  на балансьор и се чака през днешния ден да разгласи публично кого от двамата претенденти ще поддържа на балотажа, съгласно известията в турските медии.

  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР