Днес, 8 септември, Македония отбелязва 31 години от провъзгласяването на

...
Днес, 8 септември, Македония отбелязва 31 години от провъзгласяването на
Коментари Харесай

31 години независима Македония

Днес, 8 септември, Македония отбелязва 31 години от провъзгласяването на независимостта на републиката, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На 8 септември 1991 година в някогашната югославска република се организира референдум, на който над 95% от гласувалите се оповестиха за основаването на обособена страна. Преди това на 25 януари македонският парламент одобри Декларация за самостоятелност. Формално независимостта бе оповестена на 18 септември 1991 година, когато Народното събрание одобри Декларация за самостоятелност въз основата на резултатите от референдума. Новата Конституция на Република Македония бе призната на 17 ноември същата година. Част от албанската етническа общественост отхвърли присъединяване в референдума и поддръжка за новата конституция на младата страна.

Десет години по-късно албанците поддържаха конституционните промени, които бяха реализирани след въоръжения спор от пролетта на 2001 година.

България бе първата страна, която призна независимостта на Македония. След това нейният образец бе последван от Турция, Словения, Хърватия, Русия и Босна и Херцеговина. Българският президент Жельо Желев /1990-1997 г./ има големи заслуги за признаването на Македония от страна на Русия, Турция, Съединени американски щати и други страни при започване на този развой.

На 8 април 1993 година Общото заседание на Организация на обединените нации одобри Македония като 181 пълновръстен член на Световната организация. Поради съпротивата на Гърция страната бе призната като Бивша югославска Република Македония.

На 1-ви август 2017 година министър председателите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха Договора за другарство и добросъседство, който отвори пътя на страната за участието в НАТО и започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Почти една година по-късно Заев и Алексис Ципрас подписаха Преспанското съглашение, което постави завършек на десетилетния спор за името. През идната година Македония публично смени името на Република Северна Македония.

Поради нежелението на управляващите в Скопие да се съблюдават Договора от 2017 година България бе принудена в края на 2020 година да наложи несъгласие за започването на договаряния на РСМ за участие в Европейски Съюз.

На 24-ти юни Българският парламент упълномощи кабинета на страната да утвърди началото на преговорния развой на РСМ и Албания към Европейския съюз. С голямото болшинство от 170 гласа " за " и 37 " срещу " Народното събрание утвърди план за решение, което отблокира процеса на интеграция на Северна Македония с Европейския съюз, само че сложи редица условия. 21 депутати се въздържаха при гласуването.

С решението си депутатите потвърдиха позицията, че България може да поддържа която да е и стъпка от интеграцията на Северна Македония при изискване на дейно осъществяване на Договора за другарство и добросъседство от 2017 година, гарантиране на правата на българите в РСМ, съществуване на европейски гаранции за осъществяване на договореностите сред България и РСМ, унищожаване на езика на омразата, смяна на фалшификациите в учебниците, разкриване на досиетата на злокобните служби за сигурност от времето на югославския деспот Йосип Броз тито - УДБА и Контрол на общоопасните средства (звено в МВР). /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР