Днес, 8 септември е Рождество на Света Богородица (затова и

...
Днес, 8 септември е Рождество на Света Богородица (затова и
Коментари Харесай

Най-старият манастир в Европа със специална отбивка от АМ Тракия и чудни изби наоколо - slava.bg

Днес, 8 септември е Рождество на Света Богородица (затова и зодиакалният знак този месец се споделя Дева). Без него не би имало Рождество Христово. А празникът неизвестно за какво е именуван Малка Богородица и е подценяван от мнозина. Но би могъл да бъде добър мотив да насочим внимание към една също по този начин подценявана, а изключителна по своята същина дестинация за пътешестване в златната българска есен.

Министърът М. Николова заприказва за благосъстоянието, което имаме за поклоннически туризъм и в действителност ще се учудите какъв брой доста от неповторимите ни манастири не познавате, а си заслужава да посетите.

Учените още спорят дали ротондата „ Свети Георги” сред президенството и някогашния хотел „ Шератон” в столицата или черквата „ Света София”, базиликата на най-високото място в милионния град, е най-старият настоящ храм в Европа. И двете най-вероятно датират от Сердикийския събор от 343-344 година, когато в днешната българска столица се събира елитът на християнството, заради което „ конгресът” е титулован Вселенски.

Един от „ делегатите” е оповестеният след това за светец Атанасий, приближаващ от най-културния град на онази ера Александрия в настоящ Египет. За своето време той е не екскурзиант, а напряко сериозен странник. Със сигурност, един от първопроходците на това, което през днешния ден назоваваме поклоннически туризъм.

На връщане от Сердика – през днешния ден София, той се влюбва в една околност – в сегашната южна България, сред Димитровград и Чирпан. Там е през 344 година Отдава се на пост и молитва в една пещера. И когато завършва интервалът на филтриране за него, взема решение да основе манастир.

Мястото и близкото село през днешния ден са наричани Златна морава, а за благополучие едвам не бяха унищожени поради ровове за извличане на индустриални запаси преди няколко години.

Разбира се, през тези дълги съвсем 18 епохи от този момент светата обител претърпява разнообразни интервали. Но съществува и до през днешния ден. Нещо повече. От минаващата наоколо автомагистрала Тракия има направена специфична асфалтова отбивка, което прави

бързо налично за стигане от огромните градове като София, Пловдив и Бургас това неповторимо място, където есента е на път да се възцари в цялата си хубост.

Въпреки че на Свети Атанасий е отдаден отминалия на 18 януари празник, от който се счита, че студените месеци преливат в топлите, манастирът го празнува на 2 май – у нас честван като деня на Св. Борис Михаил Покръстител. Не е нужно да чакате чак дотогова. Използвайте за мотив уикендите, изключително дългия към 22 септември, с цел да видите светата обител.

Наоколо ще намерите чудесни мазета, където аленото вино е фирмено, макар че още не му е сезонът, само че има и чудно розе, тъй като споделят, че чисто лозарски това кътче има почвите и слънчевото греене, присъщи за Южна Франция.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР