Днес, 7 януари православната църква почита свети Йоан Кръстител. Празникът,

...
Днес, 7 януари православната църква почита свети Йоан Кръстител. Празникът,
Коментари Харесай

Ивановден e! Имен ден празнуват хиляди българи

Днес, 7 януари православната черква уважава свети Йоан Кръстител. Празникът, наименуван „ негов събор”, е ден, в който вярващите насочат молитвена възхвала към божия оракул, показал на хората Христос и кръстил Спасителя във водите на р. Йордан.

Днес честват имената Иван, Иво, Ивайло, Йоан, Ивелин, Калоян, Иванка, Йоана, Яна, Жана, Ивелина и други Иван и сродните имена са измежду най-популярните в България.

Името Иван значи Бог е милосърден.

Народът има вяра, че когато светците си поделяли света, на Йоан се паднало да кръщава вода, земя, млади булки и дребни деца. Поставили дамата в центъра на живота и фамилията, те нарекли празника Женски водици, а ритуалите се изпълнявали единствено от дамите.

На този ден виното прелива отвред - повече, в сравнение с Трифон Зарезан. Ракията също не е неразрешена от канона. На трапезата се поставя варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

В предишното обичаите на Ивановден са били свързани с отколешните институции на побратимството и кумството. На доста места празникът е придружен от надпреварване с коне, известни още като Ивановденски кушии. А в други селища в деня на св. Иван се провеждат маскарадни игри. Ергени се предрешват в старовремски женски облекла, чернят лицата си със сажди, закачат момите, обикалят къщите и на всички места ги посрещат с наслада и с... вино.

На 7 януари в арменската църквата се отслужва заупокойна панихида за душите на умрелите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР