Днес, 7 януари На този ден православната църква почита паметта

...
Днес, 7 януари На този ден православната църква почита паметта
Коментари Харесай

Празнуваме Ивановден!

Днес, 7 януари

На този ден православната черква уважава паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен оракул и кръстител на Иисус. Ивановден е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души.

Сред хилядите именици, носещи името Иван и производните му са 222 830 мъже, а дамите, които честват са 124 704.

Йоан Кръстител е именуван и Предтеча, защото вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане.

Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните традиции повеляват кумовете или деверът да " къпят ", пръскайки обществено с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство би трябвало да посрещне своите посетители и да занесе на кума вино, кравай и месо.

Българската национална традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната мощ на осветената предния ден вода. Периодът на така наречен " мръсни дни " е отминал и всеки обръща взор напред към сбъдването на предсказанията за положително здраве, благодат и благополучен живот.

На Ивановден изтича срокът, през който вървят новогодишните маскирани дружини. В някои региони на страната коледарите водят тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва пиршество, на което участват и маскирани като мечка, булка и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което завършва цялостният цикъл на обичая Коледуване.

На празника се подготвя обредна софра с варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Още от ПРАЗНИЦИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР